ШТУТГАРТ - У главном граду немачке покрајине Баден-Виртемберг се већ четрдесетак година у оквиру свечане академије, Срби и њихови потомци присећају и одају пошту кнезу Лазару и његовој војсци.

Те прославе, Видовданске академије, су временом постале традиција. Данас се оне организују и одржавају у сарадњи са Амбасадама и Конзулатима Републике Србије, Црквом, Српским допунским школама, клубовима и удружењима.

Овогодишњи мото Видовданске академије у Штутгарту је био „Похвала кнезу Лазару“. Реализатори програма су били ученици и наставници Српске допунске школе, а програм су припремиле наставнице Наташа Миленковић, Татјана Поповић, Александра Станков-Карахоџић и Биљана Петровић.

Академија је почела музичком интепретацијом српске химне „Боже правде“ Јелене Лазаревић на виолини, да би одмах после ње наступио велики хор ученика из Штутгарта и околине. Малишани су веома под вођством наставнице Татјане Поповић отпевали нашу химну, а посетиоци су оба наступа поздравили бурним аплаузом.

Прочитајте још - Штутгарт: „Моравци“ певају већ 20 година

Акадамији су присуствовали, између осталих, генерални конзул Србије у Штутгарту Божидар Вучуровић, директор Педагошког завода из Бањалуке Предраг Дамјановић и протојереј Српске православне цркве у Штутгарту Станко Рачић.

У наставку прогама су ученицима који су после осмогодишњег похађања наставе у Српској допунској школи завршили школовање, подељена сведочанства и оверене ђачке књижице. После те лепе церемоније програм је настављен наступом бројних учесника. Ученице и ученици наше школе су својим родитељима, родбини и другим гостима показали своје умеће и колико су добро савладали српски језик.

Ређали су се рецитали, скечеви, мали драмски прикази, песме - углавном тематски повезани са Косовом и Метохијом.

Чули смо рецитале одломака из дела познатих српских аутора као Матије Бећковића, Десанке Максимовић и других, млади уметници су певали познате народне песме...

Сви актери су показали завидно знање српског језика и што је још важније - жељу да у школи стечено знање покажу и пренесу на друге.

Рачуна се да је скоро 70 ученика, од првака до осмака, наступило на Академији.

Поменимо да је специјални гост Академије био Данијел Драгичевић, шеф кабинета Председника Републике Српске. Уз штампани програм свечаности, свим присутнима је подељена информација да нова школска година почиње 22. септембра. Тог дана је у Храму Срба светитеља у Штутгарту могућ упис ученика-првака. Уписивање почиње и у свим градовима у Баден-Виртембергу где постоји Српска доунска школа.

ПРИЗНАЊЕ ЗА ШКОЛУ И КОНЗУЛА
Вучуровић је присутнима показао диплому - повељу Новосадског сајма, издату у оквиру међународног сајма „Путокази“ о училима и напретку метода наставе додељену Српској допунској школи у Штутгарту за изузетне успехе у образовању српске деце, учењу ћирилице, учењу о њиховом пореклу, историји Срба, географији итд.

Исту диплому добио је и генерални конзул, заједно са посебном златном медаљом, јер је својим напорима завео ред у школи, побољшао организацију рада, продубио контакте са немачким министартвом просвете и повећао број ученика на данас око 1.000.