ШТУТГАРТ/БЛУМБЕРГ Стара српска изрека да „слога кућу гради“, требло би, кажу људи из старије генерације Срба у Немачкој, да важи и данас. Уједно тврде да се, нажалост, не зна тачно колико активних српских клубова још постоји у Немачкој. Процене иду од око стотинак активних, али се не зна ни имовинско стање тих клубова и да ли поседују сопствене некретнине. Говори се само о два или три клуба са властитим кровом над главом. Тако на пример у немачкој покрајини Баден Виртемберг до недавно је само један једини клуб имао просторије у власништву - српски клуб Слога у Кирхајм - Теку. Изгледа да су многи наши сународници потпуно заборавили слогу, потребну за градњу сопствене клубске куће, тврде наши саговорници.

Прочитајте још:СКУП МЕДИЦИНСКЕ ДИЈАСПОРЕ: Наставићемо да набављамо савремену опрему за српске болнице


Додуше, бар у Штутгарту, је протеклих деценија било покушаја да се некадашњих дванаестак клубова уједине, уложе своја средства и подигну заједничку зграду у којој би било простора за све. Иницијатор тог нажалост безуспешног покушаја је био штутгартски свештеник Слободан Миљевић. Али, пошто Срби очигледно тешко могу да се сложе често по најпростијим питањима, мање важних од зидања заједничке зграде, тај покушај је остао само пуки сан.

Зато је међу нашим људима веома позитивно одјекнула вест да је само неколико стотина Срба који живе у малом градићу Блумберг, неких стотнак километара удаљеног од Штутгарта, успело да оствари своје планове и изгради сопствени прелепи клупски дом величине од око 180 квадратних метара! Поменимо да градић Блумберг има укупно само нешто мало више од 10.000 становника.

Прочитајте још:Штутгарт: „Моравци“ певају већ 20 година

У том градићу је доста дуго постојао некадашњи Клуб Југословена који се распадом Југославије угасио. Тек 2012. године неколико српских породица, већином пореклом из Републике Српске, је основало нови „Српски културни клуб Блумберг“. Већ две године касније, на иницијативу изабране управе у саставу Далибор Томић (председник), Дуле Чанцаревић (потпредседник) Мирко Ђурић (секретар), Жељко Панић (благајник) и чланова Надзорног одбора Славише Ћумуровића и Данијела Тишме, наравно уз свесрдну помоћ економа клуба Новака Томића као и других чланова, донета је одлука да се крене са изградњом сопствених просторија.

- Био је то мукотрпни пут до завршетка зграде, казао нам је председник Томић јер је требало обезбедити земљиште, све могуће дозволе, финансијска средства, извођаче радова и сл. Али- исплатило се! Градска управа на челу са градоначелником г. Келер Маркусом је брзо препознала добар рад клуба који је постојао само две године. Клуб је веома озбиљно радио на интеграцији и окупљању српске омладине, примерна је била и сарадња са градском управом. Зато је Србима дато на коришћење око 1700 м² земљишта за изградњу клубског дома. Уговор о коришћењу земљишта направљен је на 30 година уз предвиђену могућност продужетка али и евентуални откуп плаца који је на одличном месту, тик уз лепе спортске терене.

Прочитајте још: Штутгартски сајам прехрамбених производа и пића међу 3 највећа у Немачкој али српских излагача – нигде

Договорено-учињено! Вредни чланови клуба су одмах кренули у сакупљање новчаних средстава за изградњу. Седморо чланова је код месне банке уз личне гаранције потписало уговор за кредит у износу од 70.000 евра. Додатних 70.000 је банка дала, такорећи на реч, без посебних гаранција чланова. Нађени су повољни извођачи радова, ко год је од око 150 чланова то могао, помагао је свуда где је било потребно, баш према познатој српској пословици да слога кућу гради! Тако се сада, уместо плаћања високе кирије за туђе просторије, из прихода клуба отплаћују повољне рате кредита.

У најкраћем року изграђен је прелепи објекат са свим потребним нуспросторјама, довољно велики за окупљања, прославе, пробе фолклорне групе итд. Одмах по завршетку модерне грађевине, требало је да се то прослави и да се изврши освећење куће. Те дужности се радо прихватио свештеник Миленко Марковић из оближњег града Филинген-Швенингена. На прелепо приређеној прослави којој је присуствовало неколико стотина пријатеља и чланова клуба, обављено је освећење клубског дома.


Као и увек у овако важним и свечаним приликама, ређали су се поздравни говори присутних званица. Сви они су од срца честитали управи и члановима клуба на успешно обавељном послу предајући пригодне поклоне. Према речима једне мајке око које су се врзмале две ћеркице, најлепши поклон је стигао од генералног конзула Републике Србије у Штутгарту Божидара Вучуровића. Он је свим присутнима обећао да ће Блумберг, захваљујући његовом залагању и разумевању надлежних у Београду, већ од септембра добити наставницу или наставника за Допунску школу Министарства просвете, науке и технолошког развоја из Београда. Зато је замолио присутне да на време упишу своју децу у потпуно бесплатну српску школу како би млади, рођени далеко од родног краја својих родитеља, научили ћирилицу, подоста о историји Срба и географском положају Србије и Републике Српске и о култури свог народа.

-Само тако, рекао је конзул, спречићемо асимилацију наших потомака уз потребну интеграцију у немачко друштво у коме ће деца одрастати. Отац Марковић је обећао да ће и црква информисати парохијане о планираном почетку наставе у Српској допунској школи.

На крају званичног дела прославе, председник клуба Далибор Томић се захвалио свима који су личним залагањем или новчаним прилозима допринели да се изгради клубска „Српска кућа“ у сред немачког Шварцвалда. Она ће бити место окупљања не само Срба него и свих других добронамерних људи, рекао је у својој беседи председник Томић. Он је заслужним члановима и пријтељима клуба поделио лепе захвалнице Српског културног клуба Блумберг. Срби из Блумберга су показали да се све може када се хоће и када се људи сложе око заједничког циља!

У забавном делу програма наступили су најмлађи фолклораши који се са веома пуно воље спремају за будуће наступе и такмичења. Следио је заједнички ручак које су приредиле вредне чланице за бројне званице да би касније настало, уз песму и музику, право српско народно весеље –све до касно у ноћ. Нараво уз поздрав при одласку - довиђња до следћег дружења и прославе у „Српској кући“ у Блумбергу!


Фотографије: П. Р.