Вукова задужбина – огранак у Словенији/Љубљана, поводом Дана државности Србије и догађаја приређеном у главном граду Словеније, доделила је признања истакнутим личностима које су допринеле афирмисању српске државе и њених стваралаца у свету и манифестацији која је приређена тим поводом.

У славу науке и родољуба, у местном музеју града Љубљане одржан је по тринаести пут Сретењски сабор у организацији Вукове задужбине у Словенији.

Саборска свечаност која је била у знаку српског научног великана Милутина Миланковића, коме је био посвећен и научни скуп. Поздрав Сабору упутио је познати словеначки академик Андреј Крањц, а мешовити хор Свети Роман Слаткопојац из Србије приредио је Сретењски концерт, који је одржан и на Бледу.

Свим догађајима у Словенији су присуствовале истакнуте јавне личности словеначке државе, града Љубљане и Бледа, а истакнутим појединцима Вукова Задужбина у Словенији/Љубљана, уручила је висока признања „Миланковићеву Сретењску споменицу“.

Међу награђенима је и истакнути српски политички филозоф Драгољуб Којчић, директор и главни и одговорни уредник Завода за уџбенике. „Миланковићеву Сретењску повељу“ добитнику су уручили проф. др Миодраг Матицки, председник Вукове задужбине и Живорад Андрејић, председник Вукове задужбине за Словенију. Они су Којчићу изразили велику захвалност за подршку догађају који је направљен у Љубљани поводом Дана државности Србије, као и за све оно што Којчић чини на афирмисању правих вредности Србије, како у матичној држави, тако и у свету и на укључивању Србије у међународну заједницу.

Догађај у Словенији, који је организовала Вукова задужбина у Словенији, поводом државности Србије, је несумњиво манифестација која треба да буде пример како важне датуме треба да обележавамо у свету и како истакнути појединци могу у томе да помогну. Ми смо зато веома зхвални г. Којчићу за све оно што чини за свој српски народ и бићемо срећни ако оваквих сјајних појединаца буде што више међу нама – рекао је између осталог проф. др Миодраг Матицки, Председник Вукове задужбине.

Честитке лауреату упутио је и Живорад Андрејић, председник Вукове задужбине за Словенију/Љубљана, наглашавајући његову спремност да увек помогне Србима у дијаспору и региону, коју је започео још док је предводио Министарство за дијаспору у прелазној Влади Србије, после петооктобарских промена.

Уручивању Сретењске Миланковићеве повеље Драгољубу Којчићу присуствовао је и учесник научног скупа посвећеног Милутину Миланковићу у Љубљани, проф. др Зоран Кнежевић, редован члан САНУ. Рекао је да је то била сјајна манифестација Србије у Словенији и да је поносан на признање које је и њему уручено у Љубљани, али да је желео да и овом приликом изрази захвалност организаторима и да честита Драгољубу Којчићу, за оно што је и он учинио и што чини за афирмисање српске науке, културе и српског народа.

Лауреат Драгољуб Којчић се захвалио на вредном признању и рекао да је то признање и кући коју представља и његовим сарадницима и да је поносан на издања која је Завод за уџбенике - наша национална издавачка кућа објавила и у минулим временима, а и данас и да књига и у време електронских медија, иако мења форму, неће изгубити битку за своју публику.