ШТУТГАРТ - У немачкој покрајини Баден-Виртемберг и у самом главном граду Штутгарту, српску допунску наставу, после редовне наставе у немачким школама, похађа више стотина малишана из већ треће генерације српских исељеника.

- Деца радо посећују наставу и да је више редовних наставника у школама које организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије из Београда у одличној сарадњи са Генералним конзулатом Србије у Штутгарту, било би далеко више ученика - тврде ангажовани родитељи.

Од генералног конзула Божидара Вучуровића смо недавно чули, да је после две посете министра просвете Младена Шарчевића Штутгарту, иницијативу родитеља и Генералног конзулата за што више ученика у нашим школама, министар оценио као прихватљиву и преко потребну. Зато Министарство планира да од јесени ове године повећа број квалификованих наставника не само у Баден-Виртембергу него и у неким другим немачким покрајинама.

Баш због све већег броја ученика наше допунске школе, Божидар Вучуровић је са неколицином ангажованих родитеља и наставника покренуо иницијативу формирања библиотеке са српским издањима књига намењених деци и омладини.


Наставница Татјана Бакић Поповић, генерални конзул Божидар Вучуровић и араднице Градске библиотеке Падила Сергата и Реслер Карин

– Шта нам вреди све већи број ученика у допунским школама - рекао нам је генерални конзул, ако ти ученици после наставе у допунским школама или заврштека осмогодишњег школовања, не могу да прочитају ниједну књигу на њиховом матерњем језику!

Договорено- учињено! Генерални конзул се обратио на адресе неколико институција у Београду, наставници библиотекама својих матичних школа а родитељи су кренули по „приватној линији“ у сакупљање књига за нову српску библиотеку у Штутгарту.

Идеју оснивања „Српске библиотеке за децу и омладину“ прихватиле су и сараднице Градске библиотеке у Штутгарту госпође Карин Реслер – руководилац дечијег одељка и сарадница истог одељка госпођа Падила Сегрета. Тако је у Градској библиотеци, поред већ постојећег одељка енглеске литературе за децу и омладину отворен као други, посебан одељак наш, српски део са више од 700 из Србије донираних књига!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шарчевић опет у Штутгарту

Донације књига стигле су од Завода за унапређивање образовања и васпитања и Министарства просвете из Београда, затим Основне школе из Инђије, приватних донатора и наставника. У велелепној грађевини Градске библиотеке у Штутгарту, недавно је јавности приказан одељак српске библиотеке. Књиге ће моћи да се изнајмљују а ускоро ће бити на интернет страници библиотеке објављени наслови књига. Наши ученици који често посећују библиотеку ради изнајмљивања немачке литературе потребне у редовној настави, сада могу да сврате и до „свог“ одељка.

Поменимо да је и до сада било неколико појединачних примерака српских књига, заједно са хрватским, бошњачким и македоским издањима, али је ово први пут да су све српске књиге у великом броју пласиране на једном месту.

Генерални конзул Вучуровић нам је рекао да је припемљено још око 2.000 књига које су из Србије већ допремљене у конзулат. Оне ће бити додељене школским библиотекама у оснивању у нашим клубовима у Манхајму, Карлсруеу, Штутгарту, Зинедлфингену и Ројтлингену. Уколико наши земљаци имају добро очувана издања српских књига за децу и омладину могу да их уступе поменутим библиотекама.