СТАНОВНИКЕ Новог Пазара, Сјенице и Тутина на привременом раду у иностранству највише брину поделе у родном крају, политичке и верске.

- У Франкфурту, Офенбаху, Нирнбергу и другим градовима Немачке које смо обишли, наши људи су нас молили да не трошимо енергију на свађе и поделе и да све капацитете усмеримо на бржи развој. Посебно су се обрадовали што смо им у посету дошли заједно. Ово је прва заједничка посета челника трију општина многобројној дијаспори у Немачкој - рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац после повратка из Немачке, где је, заједно с предсеницима општина - Сјеница Хазбом Мујовићем и Тутина Кенаном Хотом, и делегацијом санџачких привредника, био у посети тамошњој дијаспори.

Прочитајте још: Станове у Новом Пазару купују студенти и дијаспора

Он је истакао да је постигнут договор о заједничкој реализација низа конкретних пројеката и да се највише разговарало о јачању међусобних веза и о томе шта матица може да учини за оне који су на раду у иностранству, али и они за родни крај.

Највеће интересовање дијаспора је показала за изградњу стамбених објеката, монтажних гаража и паркиралишта, производњу и извоз здраве хране и улагање у искоришћење огромних туристичких потенцијала овога краја.

Прочитајте још: Могућности српских студената у Немачкој

Дијаспора сваког месеца у Нови Пазар, Сјеницу и Тутин шаље милионе евра, а процењује се да у Европи живи и ради више од 50.000 људи са ових простора, и њихов број се стално повећава.


МЕЂУСОБНА ПОМОЋ

У посети дијаспори био је и народни посланик из Новог Пазара Муамер Бачевац, који истиче да делегација није ишла у Немачку да нуди нити да тражи новац, већ да разговара са људима, да чује с каквим се проблемима суочавају и да им помогне да их лакше решавају, али и да дијаспори предочи све могућности за улагања у родни крај.