Шеф посланичког клуба владајуће Слободарске партије Аустрије (ФПО) Јохан Гуденус и његова супруга српског порекла Тајана добили су ћерку.

Гуденус, који се венчао у Бањалуци у присуству председника РС Милорада Додика, којем је поручио "поздравља те зет РС", пренео је да је је постао отац девојчице.

Његова супруга Тајана породила се у четвртак у Бечу.

"Моја ћерка ће се звати Анастасиа Мари Луизе. Име Мари Луизе је добила по мојој мајци, а Анастасиа је старо хришћанско име, које значи васкрсење, и спаја како Србе, тако и Аустријанце", објаснио је Гуденус Танјугу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: AUSTRIJSKI SLOBODARI UZ SRBE: Zamenik gradonačelnika Beča kritikuje Sebastijana Kurca zbog čestitke zalaganju za nezavisno Kosovo

Гуденус је потпредседник владајуће ФПО, а раније је био и заменик градоначелника Беча.

Он је познат као аустријски политичар који негује одличне везе са Србима, а тако и Србијом и РС, одакле му је супруга пореклом.

Гуденус је, на овогодишњем Дану РС одликован од стране председника Српске, који је њему, као и лидеру ФПО Хајнц-Кристијану Штрахеу, који је постао вицеканцелар, уручио највиши орден РС.

Тај орден, али и бројне изјаве у корист РС, пре свега да српски анрод у БиХ треба да добије право на самоопредељење, изазвали су буру у аустријској јавности, па тако и осуду опозиционих партија, међу којима и Социјалдемократске партије (СПО), која се годинама приказивала као наводни пријатељ српског народа.

Међутим и поред "жестоке паљбе" по њима Гуденус и Штрахе остали су при својим ставовима и настављају да подржавају српски народ.

ФПО, која је крајем прошле године ушла у владу као коалициони партнер Народне партије Себастијана Курца, и са те позиције настављају Гуденус и Штрахе да негују тесне контакте са Србијом и РС.

Тако је Штрахе, који на својој руци носи бројаницу, међу првим дестинацијама за званичну посету иностарнству одабрао баш Србију, чиме је још једном показао колико му је значајна ова земља.

Такође Гуденус је редован гост на Светосавском балу у Бечу, на који је дошао ове године са орденом РС на фраку.

ФПО је, уједно, и једина странка која је Србима омогућила да се политички ангажују и то не на најнижем нивоу, као што су општински одбори, већ је странка која је поставила првог српског посланика у бечком парламенту.

Гуденус се, поред тога што се оженио за девојку "наше горе лист", и раније доказао као велики пријатељ српског народа, и дружио се са Србима, редовно посећивао српске кафиће, а за кума је узео Србина Константина Добриловића.