За министра просвете, науке и технолошког развоја Србије се зна да је, вршећи своју министарску дужност, постао велики путник. Обишао је многе школе, више и највише образовне институције у Србији али и у иностранству.

Не тако давно министар је већ боравио у Штутгарту и био гост ученицима Српске допунске школе на њиховој великој Светосавској академији. 9. марта се министар Шарчевић у пратњи својих најближих срадника, опет обрео у главном граду покрајине Баден-Виртемберг.

Још од раније је имао заказане термине за разговоре у Покрајинском министарству за образовање, омладину и спорт, али као велики борац за увођење дуалног система образовања не само у средњим него и на високим школама и факултетима у Србији, посетио је и „Академију са дуалним образовањем“ у Штутгарту. Поменимо да у Немачкој не постоји савезно министарство, просвета „припада“ покрајинама.

Прочитајте још - Младен Шарчевић за "Новости": Празне учионице постају вртићи


Са државним секретаром у Покрајинском министарству Фолкером Шебестом разговарано је о унапређењу и проширењу сарадње која у оквиру Дунавске комисије, тачније Мешовите комисије Србија-Баден-Виртемберг већ постоји, а са ректором Дуалне високе школе гЈоахимом Вебером о додатном преносу искустава те немачке институције на српски образовни систем и о још бољој сарадњи.

Шарчевић је рекао да су разговори били веома корисни и да ће свакако помоћи бољој оргнизацији сличних школа и факултета у Србији. Штутгартска Висока школа већ добро сарађује са Пословним школама у Београду, Крагујевцу, Блаце итд.

На радост ученика Допунских школа и њихових родитеља, као и наставног кадра Допунске школе, министар Шарчевић је нашао потребно време да присуствује  промоцији једне веома интересантне књиге, паралелно писане од ученица Српске допунске школе из Штутгарта и околине, и њхових вршњакиња из основне школе „Душан Јерковић“ из Инђије.

Пројекат, осмишљен од наставница Татјане Поповић германисте, Наташе Миливојевић дипл. педагога и Милене Павловић наставника српског језика и књижевности је назван „Бескрајна прича“. На српском и немачком језику штампана књига је добила наслов „Моје име је Јелена“. Примерци књиге су после промоције, у очекивању добровољне новчане донације за Дечију клинику у Тиршовој улици у Београду, подељене заинтересованима.

У организацији промоције помогли су Божидар Вучуровић, генерални конзул Србије у Штутгарту, Српска православна црква, чланови Спске академске мреже, Библиотека града Штутгарта и други.

Ученице Драгана Вученовић, Ана Милинковић и Милица Стојановић су дошле у Штутгарт као гошће-коауторке из Инђије. Из Штутгарта и околине су младе списатељке Елена Бинтцле, Александра Вучић, Софија Цветковић, Жељана Јечменица, Емилија Перица, Дуња Симић и Милица Досковић, које су такође помогле у креирању књиге "Моје име је Јелена".

Промоција књиге на српском и немачком језику одржана је у Библиотеци града Штутгарта уз присуство стотинак гостију, Срба и Немаца. Била је то једна лепа акција коју ће вредне наставнице и ученици обе школе сигурно наставити и убудуће.