ОДУВЕК сам желео да помажем онима којима је помоћ потребна. Посао полицајца, који је препун динамике, опасности, адреналина и акције, истински волим и радим га с великим жаром. То су вероватно и други приметили, па сам пре неколико дана проглашен за официра месеца и примио награду коју додељује Полиција Шарлота.

Овако, за "Новости", говори Александар Мосић (43), бивши припадник наше Жандармерије, који последњих шест година живи у Америци и ради као полицајац у највећем граду Северне Каролине. Овај чувар реда и мира постао је познат широм "дивљег Запада", пошто је америчка телевизија Фокс емитовала репортажу о њему, након што је награђен за изузетан рад и допринос сузбијању криминала у Шарлоту.

- Било ми је непријатно када сам пред многобројним градским одборницима и полицијским званичницима примао награду, ако и док су ме јавно представљали - каже скромно Мосић. - А заправо сам само радио свој посао, који, као и сваки други, није тежак када се ради са љубављу. Како су моји претпостављени и сами рекли, за свој рад бих могао да будем награђиван сваког месеца, али ето, сада су одлучили и да ме јавно награде.


ПРОЧИТАЈТЕ И:BIO JE GOTOVO MRTAV: Za Srbina u Australiji lekari su uradili neverovatnu stvar


За 14 дана, Алекс, како га тамо зову, имао је чак 13 хапшења, попут оних које гледамо у криминалистичким филмовима и серијама.

- Било је свега, гомиле оружја, дроге, како би у Србији рекли - починилаца тешких кривичних дела, оружаних разбојништава, провала - прича Мосић.

Фото приватна архива

КАРИЈЕРА КОЛИКО је успешан, Александар није доказао само у полицији. Успео је, како каже, да у морнарици напредује четири чина за мање од три године. То се у Америци готово граничи с немогућим.

- У неку руку, посао је теже радити у Америци него у Србији, јер више је људи, па је више и посла. У Србији су готово увек сумњиви они који носе маркирану гардеробу, а овде људи не пате од "етикета", па је мало теже нањушити криминалца. Ако томе додате чувену америчку "мешавину" свих раса и нација, заиста нам није лако.

Према речима шарлотског "најполицајца", много му више прија да ради свој посао у Америци него у Србији.

- Овде се на првом месту цени рад, а у мојој родној земљи и Београду, где сам радио, другачији су аршини - каже Александар. - Зато сам разочаран и отишао из Србије. Сада на послу доживљавам праву акцију, препуну узбуђења, а у Србији тога нема. Овде сам стварно пронашао себе.

Каже да је, пошто је напустио нашу земљу, у Америци лако пронашао посао.

- То није тешко ако сте радник - каже Александар. - Почео сам прво да радим у приватном обезбеђењу у високорангираној школи на Менхетну. После тога сам радио у војној морнарици, па у њујоршкој полицији, а последњих година сам у Шарлоту. Веруј у себе, ради оно што волиш и успећеш у Америци. Ја сам гарант тога да је само небо граница.

Официр Мосић има двојицу синова, који, како каже, знају српски. Недавно је долазио у Београд да обиђе родитеље и брата.


РАДО ЧИТА "НОВОСТИ"

АЛЕКСАНДАР је пристао да прича за "Новости" по завршетку напорне треће смене. Али то није случајно.

- Иако сам преуморан, радо ћу да одговорим на сва питања, јер као да видим "Новости" пред собом - рекао је Александар. - Иако их одавно нисам имао у рукама, видим их. Са оним препознатљивим црвено-белим заглављем. Редовно сам их куповао и радо их читао.