НА југу Африке православци славе Божић са бадњаком донетим из Србије, по врелом сунцу и са својим афричким пријатељима. Није им тешко да на Бадњи дан и Божић пређу километре да би дошли у српску заједницу на славље. Божић се слави у престоним градовима Лусаки, Габорону, Виндхуку и Харареру, јер су наши људи расути широм Замбије, Боцване, Намибије и Зимбабвеа.

Овако говори отац Пантелејмон, старешина парохије СПЦ у Јужноафричкој Републици, који је “задужен” и за српске православце у околним државама.

- У Замбији живи око 200 Срба, како професора, научника, банкара, бизнисмена, тако и мајстора и радника, који негују своју традицију. Нјихов вођа био је храбри Илија Бежанов, који се упокојио. Српску традицију су наставили у Замбији породица Милетић, Ђурђина Бежанов и досељеници млађе генерације Бојан Благојевић, Младен Бановић, Небојша Спасић, Никола Ранковић, Саша Маглов, Братислав Салипур и Невенка Мицић. Ми смо формирали Саветодавни одбор чији је циљ сакупљање података о Србима ради бољег међусобног повезивања - каже отац Пантелејмон, који је посетио 25 српских фамилија у Лусаки и граду Цома, одржао са замбијским владиком Јоакимом литургију у православном храму у главном граду, и договорио се да се Срби једном месечно окупљају на заједничком ручку, и том приликом сакупљају прилог за српски православни храм у Африци.

И у Намибији и Зимбабвеу већину чланова српске колоније чине економски мигранти с краја прошлог века. Не зна се тачно колико их има, али се процењује да их је више од 200 у свакој држави.

- Око хиљаду наших људи, који живе у Замбији, Боцвани, Намибији и Зимбабвеу редовно се на Бадње вече састају у православним храмовима да прославе Божић. Слично је и у Јоханесбургу и Преторији, јер у ЈАР живи око 5.000 наших људи. У време Божића, који се овде слави на врелом афричком сунцу, сви Срби су сложни и весели. То је оно чиме се српска заједница на југу Африке поноси - истиче отац Пантелејмон.

ЗВЕЗДА

НАЈПОЗНАТИЈИ Србин у Боцвани је тренер фудбалске репрезентације Веселин Јелушић, који је толико популаран да су његове слике на билбордима, чак и на картицама за мобилне телефоне.

ПРЕПОРОЂЕН

ПОСЛЕ пожара који је настао под неразјашњеним околностима, 10. новембра прошле године у Цркви Светог Томе у Јоханесбургу, за месец и по дана напорног рада обнова цркве је завршена. И храм је сада спреман да прими српске и афричке православце на Бадње вече и Божић.