КАДА су Срби громогласно навијали за наш фудбалски тим на првенству у Јужној Африци, многи домаћини су се питали откуда одједном тако много српских навијача. Јужноафериканцима је одговорио голгетер Марко Пантелић:

- Наш свештеник из Јоханесбурга је окупио све Србе у Африци и довео на Мундијал да навијају за Србију. Архимандрит Панталејмон је наш дванаести играч – похвалио се Марко Пантелић.

У овој шали било је јако много истине, јер је старешина храма светог апостола Томе у Јоханесбургу, архимандрит Пантелејмон Јовановић, пре почетка Мундијала у Јужној Африци обишао ову земљу и суседне државе у својој православној мисији. У суседној Замбији је, на пример, архимандрит Пантелејмон пролетос посетио 25 српских породица, оджао службу и молитву за благостање.

- Ова мисија је реализована уз помоћ епископа Замбије господина Јоакима који је дао свој благослов и уступио цркву и резиденцију за нашу заједницу у Лусаки. На служби су били Павле Баскот, отправник послова у Амбасади Србије у Лусаки, затим Божо и Младен Бановић, Бојан Благојевић и Невенка Мицић, који су били чланови одбора за припрему посете. А на свечаној вечери су били владика Јоаким и Борис Малахов, амбасадор Руске Федерације у Замбији са госпођом. Током посете Замбији учвршећене су везе ова три православна народа на тлу Африке – открио нам је архимандрит Пантелејмон.

У Африци данас, према слободним проценама, има око 60.000 Срба. Највише их је у Јужноафричкој републици, а потом у Либији, Египту, док их у Замбији има око 200.

Српску заједницу чине бивши представници југословенских фирми, које су овде градиле путеве и бране, али и нови економски мигранти, који траже посао по црном континенту.

- Велики број Срба су архитекате, грађевинаци, инжењери који су отворили приватни бизнис и постали угоститељи, професори, аутомеханичара, превозници, виноградари и винари. Они имају снажна патриотска осећања и привржени су Српској православној цркви, која је доста снажна у Замбији. Наше људе Замбијци зову Музунгууу што је устаљен израз за белца. Први пут сам крочио у ову земљу 2009. године и од тада се напредлог Невенке Мицић наши људи у Замбији једном месечно окупљају на заједничком ручку и том приликом сакупљају прилог за једини српски православни храм у Африци – открива нам отац Пантелејмон.

Отац Пантелејмон је служио свету литургију у храму при владичанском двору у Лусаки. На литургији су певали локални замбијски православни свештеници отац Силвестар и отац Филип. Архимандрит је обишао још две православне цркве у Лусаки, у чијој порти су грци подигли школа о којој брину православни свестеници. Православни Срби у Лусаки су се заједно са српским свестеником се помолили Богу на свом матерњем језику. Отац Пантелејмон је одслужио и парастос покојном Илији Бежанову на градском гробљу у Лусаки.

Сходно традицији српски ручак за 50 гостију и верника припремила је Невенка Мицић, а отац Пантелејмон је одржао беседу о православљу и потреби да се формира Српски одбор, ради организовања самоуправе на локланом нову. После договора и формирања одбора, скуп је окончан уз химну Светом Сави, песме “Боже Правде” и “Тамо далеко”.

- Српски одбор у Лусаки као саветодавно тело чине Бојан Благојевић, Младен Бановић, Небојша Спасић, Никола Ранковић, Саша Маглов, Братислав Салипур и Невенка Мицић. Први наши задаци биће сакупљање података о свим Србима у Замбији и целој Африци, како бисмо се повезали, али и почели да радимо на књизи која ће се звати “Срби у Африци”. Министарсто за дијаспору је подржало овај пројекат, који треба да нас окупи и покаже снагу српске заједнице на црном континенту – рекао нам је отац Пантелејмон Јовановић, који је у Српску православну цркву већ учланио стотину Африканаца.


СРБИ У БОЦВАНИ

У суседној Боцвани не постоји ниједна православна црква, али отац Пантелејмон у ову земљу одлази два пута годишње, јер у њој српску колонију чини тридесетак породица. И у Боцвани је формиран Српски одбор. А отац Пантелејмон и верници планирају да у Габороне, престоници Боцване ускоро отворе прву српску школу.