ХУМАНИСТА, донатор и колекционар писаног блага Здравко Гојковић основао је пре три године задужбину и поклонио Београду прелеп простор у срцу Врачара. У оквиру његове задужбине је и библиотека са фондом од 22.000 књига, коју је завештао Српској академији наука и уметности. А просторије у Дубљанској улици у центру Београда до сада је посетило око петнаест хиљада људи.

Задужбина афирмише младе писце из средњих школа и гимназија у Србији, додељује књижевне награде, а широм је отворила своја врата и за ствараоце из расејања.

ИЗ БИОГРАФИЈЕ

ЗДРАВКО Гојковић се родио у Осјечанима, код Добоја, 1930. године, где је завршио основну. Школовање је наставио у Београду, где објављује поезију, прозу, песме за децу и афоризме. Радио је као просветни радник и новинар, основао и суфинансирао лист “Глас Требаве”.

- Жеља ми је да Срби у дијаспори сачувају језик, обичаје и традицију, да стварају на матерњем српском језику, зато их великодушно позивам да своје стваралаштво представе и нама у отаджбини - каже Здравко Гојковић. Задужбина је стециште свих оних који негују језик, обичаје и духовност свог рода. Зато је мој позив упућен свима који пишу, сликају и стварају у дијаспори, да у непосредној близини Храма светог Саве бесплатно одрже своје промоције, изложбе слика, концерте... Задужбина нуди помоћ и у издаваштву.

Здравко је као сто девети задужбинар у Срба више пута награђиван. Књигама је обогатио ратом уништене библиотеке у Добоју, Бањалуци, Модричи, Шамцу, Дервенти...

Има статус почасног члана Удружења писаца “Десанка Максимовић” у Торонту, признања од Свесловенског књижевног друштва, диплому Белорусије за ширење свесловенске културе. Јеврејска општина у Добоју га је наградила за помоћ у њиховом раду. Манастиру Хиландар поклонио је техничку опрему, а новчаном помоћи подржао је пројекат студената и наставника Физичког факултета Универзитета у Београду.


ОПУС

УРЕДИО је и саставио више публикација, антологија и зборника за децу и омладину. Написао је роман “Лјубав и неспокој” који је доживео три издања, сабрао најбоље сонете у збирку “Царски сонети”, а ускоро покреће часопис “Врачарска ризница”.


ПОЗИВ

ЗДРАВКО пуних пет година окупља породично братство Гојковића. И овом приликом позива све који носе ово презиме, да се придруже том скупу презимењака.