Србија није стигла ни до пола процеса у приступању Европској унији, изјавио је данас хрватски премијер и председник ХДЗ-а Андреј Пленковић и упоредио приступни период наше земље са Хрватском.

Хрватска је, казао је, са ЕУ преговарала 2.096 дана и за то време отворено је и затворено 35 поглавља. док је, како је рекао, Србија већ прошла тај период, а да није стигла ни на пола процеса.


Упитан шта мисли о француском "нон пејперу" и да ли је тај предлог срушио досадашња правила игре о приступању ЕУ, рекао да Макронову идеју о реформи политике проширења ЕУ види као жељу за побољшањем општег функционисања Уније.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
"Провоцирају православни живаљ": На северу Црне Горе осванули билборди којима се честита Дан Санџака

Нагласио је да процес проширења ЕУ има јасан и прецизан правни темељ навдећи да члан 49 Уговора о ЕУ предвиђа да свака европска држава, ако затражи, може постати чланица Уније.


"Сам преговрачки оквир, који се тренутно користи и за Србију и за Црну Гору, има могућност суспензије сваког поглавља и враћања на већ привремено затворена поглавља, у то је укључена реверзибилност процеса. Поента је да већ постојећи оквир има низ механизама да се са врло прецизним филтерима контролише и најситнији корак начињен у неком поглављу или око неког отвореног политичког питања", рекао је Пленковић.


Додао је да "нема те политике и нон пејпера који може дерогирати право које европске државе имају на темељу тог уговора".


Хрватски премијер је нагласио да треба правити јасну разлику између тренутка отварања преговора и процеса приступања ЕУ.