ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАХрватска ће од Србије затражити у оквиру сукцесије СФРЈ 148,5 милиона долара које је наводно Србија потрошила од укупних сукцесијских средстава, потврдила је државни секретар у хрватском Министарству спољних послова Андреја Метелко-Згомбић. Питање како решити та сукцесијска питања била су постављена на састанку Сталног заједничког одбора који се одржао у Загребу.

Хрватска ће устрајати на томе да се утврди како су та средства нестала и да се на одговарајући начин пронађу механизми компензације од стране оне државе следнице за коју се потврди да су та средства протуправно кориштена”, рекла је у Загребу висока званичница МВП-а.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХРВАТСКА ОСРАМОТИЛА СЕБЕ И ПОВРЕДИЛА СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ; Вулин: Војска Србије ће се увек сећати јасеновачке трагедије


По њеним речима Србија је одобравала скидање средстава са рачуна бивше СФРЈ који су били отворени у Народној банци Југославије ни у банкама у иностранству. ”и свакако ћемо морати да нађемо начине како то уредити”. Метелко-Згомбић је рекла да постоји добра воља свих, па и Србије да се седне и разговара о сукцесији и да се нађе решење. ”Покушаћемо то дипломатским путем и дијалогом, али су и све друге опције на столу”.