Албански премијер Еди Рама изјавио је данас да политичари у Приштини, супростављањем заједничкој иницијативи за стварање балканског "мини Шенгена", угрожавају спољну политику Албаније зарад својих унутрашњих политичких интереса.

Рама је за албанску телевизију Топ ченел рекао да је дуго времена објашњавао Аљбину Куртију, лидеру Самоопредељења и кандидату за премијера привремених приштинских институција, у чему је значај процеса "мини Шенгена" и да би био веома изненађен ако он то не разуме, јер је, како је додао, Курти довољно интелигентан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Тачи тражио признање, Вучић му одговорио: Србију су сви признали

"Ако се претвара да разуме или не разуме, то је његов избор, али изгледа да се спољна политика са Албанијом користи за унутрашњу политику. Не верујем да је то најбоље, имаћемо времена да разговарамо и продубимо дискусије", рекао је Рама.


Поводом изјаве Куртија о отварању граница између Албаније и Косова, рекао је да тако нешто не може да се учини без пристанка Србије.


"Ако Курти жели да отвори границе, онда се мора сложити са свим државама", рекао је Рама.


Албански премијер је навео и да га руководство у Приштини није питало за мишљење када је одлучило да уведе таксе на робу из Србије, али да је он ту одлуку искрено подржао, пре свега као акцију која би требало да има политички, а не економски резултат.