ПИТАЊЕ односа државе и цркве, или партије и цркве, наћи ће се на дневном реду конгреса владајуће Демократске партије социјалиста 30. новембра, у чијем документу се најаваљује "обнова аутокефалности Црногорске православне цркве", која је, како се наводи - неодвојиви део црногорског државног и националног пројекта.Ову причу актуелизовао је функционер и посланик ДПС Миодраг Вуковић, која ће свој печат добити на највећем партијском скупу и потом бити "оверен" као државни пројекат. И то све уочи усвајања у парламенту Закона о слободи вероисповести против кога је жестоко Митрополија црногорско-приморска.

Прочитајте још:Први пут у Црној Гори: Подгоричанин променио пол, па се крстио, уз Амфилохијев благослов

Вуковић наводи да Српска православна црква нема дефинисан правни статус у Црној Гори, што је, како каже - неприхватљиво.

- Српска православна црква делује као реликт једног времена, које је пре више од деценију остало или је требало да остане иза нас. Држава никако не може наћи очекивани степен разумевања са Српском православном црквом. Остали смо да водимо дистанцирану кореспонденцију, пуну неприхватљивих и несхватљивих дискурса са њихове стране. За упућене, очекиван, и од стране првих људи СПЦ и у Црној Гори у патријаршији - речи су Миодрага Вуковића. - У то је укључена цела једна машинерија у одбрани неприхватљивог положаја и начина комуникације са државом и државним органима. Ствари се више не могу одлагати. ДПС је преузео обавезу на себе да иницира решење и за ову област. Историјске чињенице нас обавезују, такође. Не смемо заборавити да је као последица нелегитимне Подгоричке скупштине поред насилног губљења државне независности, Црна Гора изгубила и своју аутокефалну цркву.

Прочитајте још: Мухамед је крвнички претукао Јелену, али она се опоравила и поручује: Српкиња сам, не дам да ово заташкају!

Будимир Алексић, посланик ДФ, каже за "Новости" да овим чином ДПС крши Устав Црне Горе.

- Миодраг Вуковић и Демократска партија социјалиста негирају себе и све оно што су били деведесетих година прошлог века. Тада су сатанизовали СДП и Либерални савез који су лансирали причу о тзв. ЦПЦ и због тога их стављали на стуб срама називајући их издајницима и сепаратистима! Вуковић и остали као да су заборавили када је њихов лидер Мило Ђукановић уочи мајских парламентарних избора 1998. године лично ишао код патријарха Павла обећавајући да ће ДПС знати да се одупре онима који би довели у питање статус и аутономију Митрополије црногорско-приморске - подсећа Алексић.

Кадић Народ окупљен испред манастира Острог Фото В. К.

На Вуковићеву изјаву да СПЦ делује "као реликт једног времена", наш саговорник признаје да она као таква "боде очи", али да то не чуди од протагониста политике који желе да пониште сву прошлост.

- ДПС креира прошлост овог народа и државе. Све године наше историје, меморију и традицију су поништили - преименовали су језик, националну припадност, уредили државу која је потпуна супротност и негација праве Црне Горе. Само је остала Црква која није у надлежности државе. Чак и у Уставу, који су они писали, пише о одвојености цркве и државе. И сада, кршећи га желе да уређују унутрашњу организацију цркве и њено устројство и да пониште њену аутономију - истиче Алексић.

СПОРНИ ЗАКОН

ВЛАДА Црне Горе је усвојила Предлог закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, који је својим садржајем унео зебњу међу свештенством, монаштвом и верницима Митрополије црногорско-приморске. Предложени законски акт је, према неким анализама, чак ригиднији од нацрта закона из 2015. Он се тумачи као наставак онога што је лане најављивала организација "Аманет" - да се укине власништво СПЦ над манастирима и црквама у Црној Гори и "врати" држави.