ТОКОМ ратова на подручју бивше Југославије силоване су хиљаде жена, а многе су остале трудне. Међутим, њихова деца још увек нису препозната као жртве рата, пише Дојче веле.

Деца настала као резултат силовања у БиХ су позната под називом "невидљива деца".

Ајна Јусић, 25-годишња студенткиња психологије из Сарајева, једна је од њих.

Њихове мајке су силоване од стране војника са супротне стране, али и УН-ових мировних снага.

"Када сам имала 15 година, у једној сам кутији нашла мамине налазе од психолога и психијатра и њену изјаву коју је дала непосредно након силовања. Била сам сама код куће и мислим да сам нестала, више нисам знала ко сам", рекла је Ајна.

Мајка је испрва није хтела да задржи

Ајнину мајку Сабину силовао је хрватски војник. Она је негирала да је трудна све док није било прекасно за побачај.

"Ма нисам ни помислила да је задржим, само сам чекала термин и датум да се решим 'тога нечега', нисам је ни називала дететом", рекла је Сабина Јусић. Међутим, ситуација се промиенила и ипак ју је задржала.

Додала је како би Ајна можда имала лагоднији живот да ју је дала на усвајање и да се не би бавила оним чиме се сада бави.

Ипак, Ајнин очух Нусрет ју је оберучке прихватио и рекао да му без ње живот не би имао смисла.

Наиме, Ајна је покренула нестраначку, невладину и непрофитну организацију Заборављена деца рата, која делује на подручју Босне и Херцеговине.

Њихова мисија је "осигурати приступ образовању, адекватној социјалној заштити, психолошкој подршци, тржишту рада и приступ правди кроз разумевање и заштиту права деце рођене због рата".

Ајна каже да је поносна на своју мајку и њену снагу.

"Ја сам њено дете. Нема везе што сам ја дете из чина мржње, али сам ја њено дете. Она ме прихватила, она ме воли и она жели да будем сретна", закључила је Ајна.

СИЛОВАНЕ ЖЕНЕ РОДИЛЕ ХИЉАДЕ ДЕЦЕ


У периоду између 1992. и 1995. Босна је била пуна масовних убистава, етничког чишћења и силовања од стране војних снага.

Процењује се да су силоване жене родиле до четири хиљада деце.

Многи су децу која су настала као продукт ратног силовања прозвали "копилади" и "децом непријатеља", а колективна траума је још увек табу тема у босанском друштву, пише Дојче веле.

(index.hr)