ЧЛАНОВИ Црногорског удружења бораца ратова из деведесетих година прошлог века су оптужили Државно тужилаштво да не уважава њихове ставове, већ је постало "заштитник хрватских ратних злочинаца и дискриминатор њихових жртава"!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ВУЈАЧИЋ ЗВАНИЧНО ОСУМЊИЧЕН: Расветљена убиства Веселина Калезића и Милета Илића


- Јавна тврдња вршиоца дужности врховног државног тужиоца Ивице Станковића, изговорена током "препуцавања" са министром правде Зораном Пажином, о томе да Државно тужилаштво уважава ставове свих грађана Црне Горе представља лаж године - оцењује председник поменутог удружења Радан Николић. - Јер, откад је он на челу овог органа, није одговорено ни на једну нашу представку, а све су се односиле на ратне злочине хрватских војно-полицијских паравојних формација почињене над припадницима ЈНА из Црне Горе. Штавише, Државно тужилаштво се није огласило ни поводом захтева Удружења да се измени срамни једнострани споразум о гоњењу починилаца ратних злочина, који су 2006. потписали државни тужиоци Црне Горе и Републике Хрватске, Весна Меденица и Младен Бајић.

Огорчени борци су позвали Станковића да јавности објасни и то због чега није процесуиран ниједан случај кривичних дела оружане побуне и ратних злочина које су припадници хрватских паравојних формација починили над припадницима ЈНА из Црне Горе.

- Само у октобру 1991, хрватска паравојска је у нападима на касарне и јединице ЈНА, од Задра, Дубровника и Требиња, до Вуковара, убила 49 војника са ових простора. Шесторица од њих су били млади војници на одслужењу редовног кадровског рока, деветорица су били активни и резервни официри, односно подофицири, а остали резервисти. Зато је тај октобар, пре 28 година, био месец лелека за погинулима, а Станковић зна да њихова убиства, као и страдање других војника ЈНА у републикама бивше СФРЈ, до 22. маја 1992, када су их признале Уједињене нације, представљају кривично дело оружане побуне које је санкционисано Кривичним законом Социјалистичке Федеративне Републике Југославије - закључује Николић.

Радан Николић, Фото ПР центар

ТУЖИЛАШТВО БЕЗ У СЛУЧАЈУ "ЛОРА"

- О ТОМЕ да је црногорско тужилаштво, на штету својих држављана, прихватило подређени положај у односу на колеге из Хрватске, сведочи и правоснажна пресуда са плаћањем одштете хрватским држављанима у случају "Морињ", уз истовремени изостанак било каквих резултата црногорског и хрватског тужилаштва у случају неупоредивог тежег и масовнијег ратног злочина над црногорским резервистима и редовним војницима у случају "Лора" - наглашава Николић.