Загребачкој породици се одмор из снова претворио у праву ноћну мору. Наиме, у познатом ровињском хотелу прво се разболела трогодишња ћерка, а потом и родитељи, јавља rtl.hr.

Мајка девојчице, Ана Ј.Б, за њихове здравствене проблеме оптужила је хотел за неодговарајућу хигијену у дечјем базену, док хотел одбацује те оптужбе и сматра да је дете дошло заражено у хотел.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Цариници у аутомобилу Италијана открили 331 угинулу птицу (ФОТО)

Како је навела мајка, која је о тежини болести посведочила и фотографијама, све је почело као обична прехлада.

Када су стигли кући, појавио се и осип.

"То изгледа страшно и изузетно је болно. На телу су детету избили бројни пликови, који изузетно боле", испричала је мајка.

Исте симптоме убрзо су добили и мајка и отац.

Осим пликова по телу, дете је добило и афте у устима.

Лекари су утврдили да је реч о болести руку, ногу и уста. У питању је заразна болест. Мајка сматра да је дете болест добило у хотелском базену, а после њене исповести, објављени су на друштвеним мрежама бројни коменатри који сведоче да ово није први пут.

Хотел тврди да је вода у базену исправна и дај е дете дошло заражено.

Болест руку, ногу и уста је акутна упала уста с пликовима на длановима и табанима. Узрокује је коксаки вирус тип А. Од ове болести најчешће оболевају деца до 10 година старости, али и одрасли.

Обично се јавља у облику епидемија лети и у рану јесен, али се појединачни случајеви могу јављати током целе године.

Инкубација траје од 3 до 5 дана. Почиње с одбијањем хране, повишеном телесном температуром од 38 до 39 степени, коју прати бол у грлу.

Промене на кожи и слузницама трају од 7 до 10 дана.

Заражене особе заразне су и неколико недеља након престанка симптома. Болест се преноси у директном контакту са зараженом особом, а шири се и индиректно преко различитих предмета.

Болест се, заправо, ни не лечи него се ублажавају симптоми. Ублажавају се бол и повишена телесна температура. Уколико је потребно, за промене на кожи које пукну може се применити антибиотик.

Због болног и отежаног гутања, важно је да се узима довољно течности како би се спречила дехидратација.