Македонски премијер Зоран Заев није поднео оставку, како су то већ јавили поједини медији у региону, речено је Танјугу у Кабинету премијера Северне Македоније.


Вест о оставци објавио је прво портал Спутњик, а потом и поједини београдски медији, који су се позвали на италијанску агенцију Анса, која, међутим, није објавила да је Заев дао оставку, већ пренела "локалне медије" да им није ни потврђена, ни демантована информација о оставци.


Бројне реакције, односно шпекулације медија уследиле су после данашње одлуке европских лидера да одложе доношење одлуке о почетку приступних преговора са Северном Македоније до 31. октобра, уз ранију изјаву македонског премијера да ће недодељивање датума довести до пада његове владе.


На самиту лидера ЕУ у Бриселу Француска је блокирала доделу датума за приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зоран Заев подноси оставку?


Спутњик је навео да је Заев ковертирао оставку и о томе обавестио стране амбасаде.


"Тренутно су у току консултације парламентарних странака у Северној Македонији. Заев тражи расписивање ванредних избора зато што није испунио предизборно обећање да ће отворити преговоре са Европском унијом", навео је у свом тексту портал Спутник.


На питање Танјуга да ли је тачна информација коју су пренели поједини медији, да је Заев поднео оставку, из македонске владе су одговорили да је информација погрешна.


"Тачна информација је да Заев није поднео оставку", наводи се у кратком одговору за Танјуг.