ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ЗА ћирилицу у Вуковару и даље нема места, речено је на седници градског већа где се догодио инцидент када је градоначелник Иван Пенава из редова ХДЗ бацио статут града написан на ћирилици, који је покушао да му уручи посланик Срђан Колар.

- Нећу ово да примим - викао је Пенава док је бацао статут, оптуживши Милорада Пуповца, Српско народно веће (СНВ) и Самосталну демократску српску странку (СДСС) у Вуковару да су режирали догађаје на овој седници иако је управо он био тај који је саопштио да нема услова за већа права Срба у том граду.

Срђан Колар, који је у име СДСС дао Пенави статут, нагласио је да то није чин провокације, већ позив на дијалог у склопу пројекта СНВ "Да се боље разумемо". Пенавина реакција била је груба. Извређао је присутне чланове СДСС речима: "Ваши су узори четничке шубаре и споменици који окружују овај град. Занима вас оно што нисте успели 1991. године, да уведете ћирилицу у овај град. Силоване жене вас не занимају, мртва деца вас не занимају. Ако буде требало против великоспрске агресије јуче, данас, сутра, свим средствима." - Вуковар клекнути и пасти у великосрпску реторику и агресију неће - поручио је Пенава. - Била она отворена, ратна, с тенковима из Београда или увијена у целофан у режији Милорада Пуповца.

Реаговао је Колар рекавши да га је реакција градоначелника увредила и да је тиме погазио сав труд за мирну реинтеграцију. Огласио се и Срђан Милаковић, заменик градоначелника Вуковара, који је рекао да је седница суђење српској заједници, али и свим Србима у Вуковару и Хрватској.

Прочитајте још - НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ ХРВАТСКЕ: Ћирилица им великосрпска

После тога, већници из редова Срба напустили су седницу.

- Ово је било суђење са унапред познатом пресудом и у томе нисмо желели да учествујемо - рекао нам је Милаковић.

Градоначелник Вуковара обавестио је градско веће да нема услова за увођење права за коришћење ћирилице, а у припремљеном извештају за Уставни суд поново се спомиње "великосрпска агресија" и констатује да су у Вуковару ускраћена права Хрватима и свима који су се супротставили агресији.

Аналитичари у Хрватској верују да Иван Пенава делује самостално, без одобрења вођства ХДЗ и потврду налазе у реакцији председника клуба те странке у Сабору Бранка Бачића, који је рекао да је седница требало да иде у другом смеру.

- Нисам знао да ће представник СДСС уручивати статут на ћирилици и то ми не делује најдобронамерније, иако није незаконито - рекао је премијер Андреј Пленковић и најавио разговор с Милорадом Пуповцем.

И до сада су Срби у Вуковару трпели разне претње и притиске, али овакав инцидент готово да није забележен последњих година. Пенава је извређао све српске већнике, добацивао "они су увек угрожени", а Колар је у име СДСС коментарисао да ћирилица никако не може да значи провокацију.

Срђан Колар Фото Д. Дозет

КРШЕ ПРАВА СРПСКОГ НАРОДА

МИНИСТАРСТВО културе и информисања Републике Србије са забринутошћу и жаљењем посматра најновије инциденте у низу, који се односе на кршење законом заснованих права српског народа у Вуковару.

Варварски и неоусташки модели понашања могу само да оснаже свест српског народа о неопходности напора да се животодавна идентитетска обележја српске културе негују са додатном пажњом и бригом, на целом српском културном простору, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања Србије.

УСТАВНИ СУД ПРЕИСПИТУЈЕ ОДЛУКУ

ПРЕДСЕДНИК Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић најавио је да ће суд преиспитати одлуку вуковарског градског већа да нису стечени услови за коришћење ћирилице. Уставни суд је раније донео одлуку да права српске мањине морају да се унапреде не наводећи конкретне мере, али са напоменом да ће се сваке године ситуација процењивати.