МЛАДИЋ из Задра Јуре Зубчић (28) који се још крајем прошле године прославио на друштвеним мрежама преправљајући графит мржње према Србима, поново је узео спреј у руке. Натпис "Уби Србина" на тек окреченом зиду у његовом родном граду, преправио је у "пољуби Србина". Његов чин изазвао је много позитивних реакција, салве честитки и порука подршке, не само у Србији, већ и код његових комшија и сународника.

Како за "Новости" каже, већина становника Србије и Хрватске свесна је да од мржње нико нема користи, а да је упорно годинама потенцирају и упумпавају међу народ поједини политичари, зарад јефтиних политичких поена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Ја вам идем на живце, а не они?” Јуре преправио усташки графит па очитао лекцију онима који позивају на убијање


Јуре је, упркос проблемима, анонимној кривичној пријави против њега у јануару, након првог преправљања, поново пре два дана натпис "уби Србина" са крстом изнад усташког "У" претворио у поруку љубави. Преко крста је нацртао срце. Фотографију је поделио на друштвеним мрежама и испод ње оставио поруку:

- Да, опет сам преправио графит. Иде ли вам то на живце? Е па баш ми је драго. Мислите да ниште друго ни не знам? Е па баш ми је драго. Мислите да сам будала што се излажем реалној опасности? Е па баш ми је драго да тако мислите.

Јуре је да би пре свега подстакао "писце", али и остале суграђане на размишљање додао:

- Јер док год сам вам ја проблем, док год вам ја идем на живце, док год мене сматрате лудаком ради преправљања графита, дотад наше друштво има проблем. Јер не иду вам на живце наши суграђани који анонимно пишу ове графите?! О њима ништа? Нису вам изазвали реакцију? Они вас не живцирају?

Јуре Зубчић/Фото Фејсбук

На крају је предложио Задранима: Ајмо сад договор, сви у свом окружењу пољубите Српкињу или Србина. И немојте ми са тим Срби су овакви, Хрвати су онакви. Међу свима има људи и оних који то нису.

Иако се сећа да је прве године живота, због рата, провео у подруму, сматра да је ширење мржње између два народа штетно. Сматра да већина Хрвата мисли као он, али да је разлог што ћуте управо страх да не одступе од "позитивног" владајућег става. Идеју за преправљање графита добио је од Куће младих за људска права, која је то исто радила у Вуковару и другим хрватским градовима.

- Слушао сам приче како се у време комунизма није смело ништа рећи против државе, а у данашњој демократији "на папиру", више него икада влада страх од изношења слободног мишљења - каже Јуре. - Преправљеним графитом сам хтео да се обратим и онима који су га написали, али и свима који се са тим не слажу, али из страха да се таквим мишљењем неће допасти градским властима, ћуте.

У Београду је, каже, био лане и нема ниједно непријатно искуство. Напротив, сматра да су млади Београђани, као и млади у Хрватској, освешћени и не желе да се враћају у прошлост.


СИЛОВАЊЕ БЕЗ КАЗНЕ

По речима Зубчића, иначе одборника партије СДП у Задру којим већ деценијама влада ХДЗ, ситуација у његовом граду је изузетно лоша већ дуги низ година.

- Цела прича са толерисањем мржње и насиља у Задру повезана је са гарнитуром која влада овим градом деценијма уназад и контролише све најважније државне институције попут судства - каже Јуре. - Па уместо да приводе оне који позивају на мржњу, приводе мене. Полицајци су истина били коректни. Из истог разлога задарски суд недавно је донео одлуку да нема основа за притвор седморице младића који су годину дана силовали, тукли и претили петнаестогодишњој девојчици.


ОДСЕЛИЛИ СЕ ЗБОГ МРЖЊЕ

У априлу ове године у Карловцу, док је осамнаестогодишња Српкиња из Војнића славила рођендан, двојица силеџија су је сексуално напаствовала и на крају истукли младића који је покушао да је заштити. Све уз повике "Срби, боксер вам треба". Суд је оценио да нема елемената мржње у нападу на девојку, чија се породица на крају одселила из Хрватске, оценивши да немају услова да наставе живот у атмосфери мржње и претњи. Ј.К.