Ванрасправно веће Жупанијског суда у Задру прихватило је данас жалбу тужилаштва и одредио једномесечни притвор петорици младића осумњичених за вишеструко групно силовање малолетнице.

Хрватски медији јављају да је у току привођење осумњичених, које је истражни судија недавно пустио да се бране са слободе, што је изазвало негодовање јавности.

Вечерњи лист наводи да је притвор одређен због могућег утицаја на сведоке, опасности од уништавања доказа и опасности од понављања недела.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - UŽAS KOD ZADRA: Grupa mladića godinu dana silovala devojčicu (15), sud ih pustio da se brane sa slobode

Случај вишеструког групног силовања 15-годишњакиње из околине Задра и пуштање осумњичених за силовање да се, уз мере опреза, бране са слободе, иако живе у истом месту као и жртва, изазвало је бурне реакције јавности.

Организације цивилног друштва су за суботу у више градова најавиле протесте подрше жртвама сексуалног насиља под називом "Правда за девојчице”.

Према пријави, осумњичени су силовање снимили мобилним телефоном, па су снимкама жртву уцењивали годину дана да би од ње изнудили сексуалне односе, а ако на то не пристане, претили су јој да ће снимке послати њеним родитељима и пријатељима.

Истражни судија који је донео одлуку о пуштању нападача на слободу, у међувремену је отишао на боловање, а због тог случаја је примио претње и затражио полицијску заштиту.