Нимало ведре поруке стигле су из Стејт департмента на адресу званичне Подгорице и њених евроатлантских интеграција. У Интегрисаној стратегији за односе са државом (ИЦС), документу који је пуштен на сајту америчке дипломатске службе, и Европска унија редовно указује да су неопходне законске реформе и опипљиви резултати у борби против организованог криминала и корупције, који су главна препрека Црној Гори ка интеграцијама.

- Корупција и криминал подривају поверење јавности у владине институције, удаљавају америчке и друге инвеститоре и прете дугорочном здрављу ове младе демократије. Поред тога, смањују отпорност на малигни страни утицај у земљи и дају снагу транснационалним криминалним организацијама које угрожавају америчку државу и регион, наводи се у документу Стејт департмента.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕДЕЉА - СЛОБОДАН ДАН: Почиње примена Закона о унутрашњој трговини у Црној Гори

У извештају Стејт департмента о Црној Гори наводи се да посебно забрињавају ратни злочинци из ратова деведесетих година прошлог века који су се трансформисали у данашњи организовани криминал и насилни екстремизам везан за Русију.

- Јачање владавине закона је главни приоритет који деле Влада Црне Горе, америчка влада и Европска унија написано је у овом документу.

Иако је Црна Гора од 2017. године део НАТО, подсећају да и даље треба указивати на бенефите чланства у тој војној алијанси.

- Иако су евидентне аспирације Црне Горе ка пуној евроатлантској интеграцији, она мора да настави да усклађује своју спољну политику са политиком НАТО и ЕУ. Пошто Црна Гора има позитивне односе са свим суседима, што је јединствена разлика на Западном Балкану, она може преузети водећу улогу у обезбеђивању стабилности у региону јачањем односа и партнерства, како би се, између осталог, ефикасно сузбијали криминал, тероризам и трговина људима, истиче се у документу.

Даље се наводи да Црној Гори предстоји много посла, посебно на јачању владавине закона, уклањању корупције, подстицању економској развоја и очувању медијских слобода.

- Црна Гора остаје прва држава у настојању да се сузбије страни малигни негативан утицај - пишу Американци.


"КУМ"

Долазак инвеститора из Турске Седата П. у Црну Гору, као госта Владе, изазвало је пажњу јавности, посебно два видео-снимка током вожње кроз Монтенегро које је пустио на "Инстаграму" уз пратећу музику култног филма "Кум"! Бизнисмен је, како се прича, слетео на тиватски аеродром, да би свој пут до Подгорице наставио аутомобилом (када су наводно настали снимци), где га је у згради Владе дочекао потпредседник Рафет Хусовић, као и министар туризма Осман Нурковић.