АФЕРЕ које је отворио Душко Кнежевић, власник "Атлас групе", готово свакодневним емитовањем снимака у којима су главни актери високи функционери из разних грана власти, као и тајкуни, изазвало је политички земљотрес у Црној Гори. По сопственом признању Кнежевић је годинама био један од главних финансијера владајуће ДПС, што је отворило питање да ли су социјалисти Мила Ђукановића преко тајних донација и црних фондова долазили до изборних победа?

Прочитајте још: Душко Кнежевић тврди да има још доказа против режима: Милову торбу чувам за финале (ВИДЕО)

Одбегли бизнисмен из Лондона поручио је да је био највећи донатор ДПС финансирајући га са 200.000 евра, документујући то видео-снимком на ком се види како он предаје коверат са око 100.000 евра бившем градоначелнику Подгорице, Славољубу Стијеповићу, у време изборне кампање.

- Кнежевић је дао толико колико је дао. Стијеповић је о томе дао изјаву надлежном тужиоцу, и тамо све стоји. Оно што вам са сигурношћу могу рећи је да је неистина да је дато новца толико колико је рекао Кнежевић. И друго, могу вам са сигурношћу рећи да је неистина да се о томе претходно консултовао са мном - казао је лидер ДПС-а и председник Црне Горе Мило Ђукановић.

У опозицији нема дилеме да су црни фондови и нелегално финансирање партија значајно утицали на изборне процесе и одређивали њихов крајњи исход. Због тога сматрају да је потребно кроз измене Закона о финансирању политичких партија и изборних кампања и Кривичног закона криминализовати противправно финансирање странака. Потпредседник Демократске Црне Горе Драган Краповић као пример управо наводи аферу "Коверат".

Прочитајте још: Душко Кнежевић изнео нове оптужбе: Вујошевић је и председнику Вишег суда носио новац за корупцију

- Она је показала да је владајућа партија имала издашне финансијере и донаторе мимо закона и легалних токова, јер ти приходи нису били приказани у финансијским исказима, завршним рачунима нити у извештајима о прикупљеним и утрошеним средствима за изборне кампање - каже Краповић. - Ако је ДПС могао да прикрива имена својих финансијера и донатора, који се баве одређеним бизнисом, онда је јасно откуд донације социјалних случајева са Коника у износу од више десетина хиљада евра ДПС-у.


Фото Инстаграм Афера која месецима потреса Црну Гору (Кнежевић и Стијеповић)

Краповић додаје да је Агенција за спречавање корупције задужена за контролу финансијских политичких субјеката, али у случају нерегуларности може по службеној дужности покренути само прекршајни поступак.

- Уочене аномалије указују да је неопходно додатно превенирати злоупотребе одговорних у државним органима и изборно-финансијски криминал већих размера. Предлажемо искључиво казну затвора за та кривична дела, јер у постојећем кривичном законодавству имамо кривична дела за која се изриче новчана казна. Мора се послати снажна порука изборним криминалцима да их чека затвор!

И БЕДА ДОНИРА

ИСТРАЖИВАЧКИ центар МАНС-а саопштава да у Врелима Рибничким код Подгорице живе веома имућни симпатизери ДПС-а, који током кампање за последње парламентарне изборе нису штедели како би помогли своју партију.

- То не би било зачуђујуће да се не ради о једном од најсиромашнијих насеља у предграђу Подгорице. За свега неколико дана мештани Врела Рибничких су ДПС-у уплатили најмање 30.000 евра! Испуцали асфалт, недостатак тротоара, дотрајала расвета, изливена канализација и градска депонија чине тешким услове у којима живе становници Врела Рибничких. Како су поједини грађани тог насеља спремни да донирају ДПС-у и до 2.000 евра, како показује званична евиденција те партије - питају у овој НВО.