МАТИЦА Боке реаговала је поводом емисије “Жива истина” на Јавном сервису која се бавила темом –“Да ли је СПЦ аутокефална 800 година?”, наводећи да је аутор изнео низ грубих неистина, инсинуација и примитивних увреда пре свега на рачун Грбља и Грбљана.

Прочитајте још: Црногорска функционерка: Домаћи издајници и кукавице присуствовали посети Иринеја

- У особеном иследничком маниру, аутор је у разговору са историчарем Жарком Лековићем, покушао да релативизује поводе за свечаност, доведе у питање само постојање и легитимитет СПЦ, Светог Саву и Светог Цара Лазара Косовског Грбљановића. У срамном иступу који је незапамћен на нашем медијском простору још од несрећних ратних деведесетих година, аутор “Живе истине” се приземним и примитивним увредама под плаштом само њему знаног предања, у уличарском маниру острвио на легенду о грбаљском пореклу Цара Лазара, што му је очигледно посебно засметало. Док се пилатовски тобож “извињавао” уз острашћену гестикулацију изнео је своју верзију “предања” о томе како је Цар Душан одвео као дечака будућег Цара Лазара из Грбља, “а да су му оца Грбљани убили јер је превише плакао за њим и извор поред манастира Подаства назвали “пиздина вода”!? На страну то што ова срамна прича нема везе са никаквим предањем о Цару Лазару и вековном духовном седишту Грбљана, И то што се поток кога народ тако зове не налази у овом, већ у сасвим другом делу Грбља, јасна је острашћена мржња и шовинизам која је била повод за ову нечасну И крајње увредљиву измишљотину, истиче се у реаговању Матице Боке које је потписао председник Матице Бока–подружнице Грбаљ, Иван Кнежевић, подсећајући да су Грбљани били и остали часно јуначко племе које је у својој славној прошлости дизало буне и устанке против завојевача и окупатора у Боки.

- Али нико од њих се никад није дрзнуо да вређа њихов понос И њиховог најсветијег племеника кога су сви Грбљани кроз векове носилy као узор и идеал у својим срцима.