Црногорски председник, Мило Ђукановић, поручио је данас да за извлачење Западног Балкана из заостајања, нема бољег пута од интеграција, истакавши да је то важно за регион, али ништа мање важно и за Европу у целини.


Ђукановић је то рекао током разговора са министром спољних послова Финске, Пеком Хавистом, који боравио у Црној Гори.

Министар спољних послова Финске, која председава Саветом ЕУ у овом полугодишњем мандату, је ту Ђукановићеву изјаву оценио као додатни знак охрабрења региону на путу интеграције.

Ђукановић је, како је саопштено из његовог кабинета, указао на извесно успоравање тог процеса у последњој години и нагласио потребу динамизирања придруживања Западног Балкана Европској унији у циљу превазилажења заостајања и последица на економски и демократски развој.

"Ако озбиљно мислимо да извлачимо Западни Балкан из заостајања, нема бољег пута од интеграције, казао је Ђукановић и истакао да је то "важно за регион, али ништа мање и за Европу у целини".

Он је изразио наду да ће нове европске структуре наставити са политиком проширења и охрабрујућим оценио што Финска као председавајућа земља препознаје значај те политике.

Прочитајте још - Мило није поздравио Иринеја


"Уз подстицај за почетак преговора са земљама региона, Ђукановић је казао да су створени услови и за отварање последњег поглавља из преговарачке агенде Црне Горе. У том контексту поновио је да ћемо наставити да у складу са препорукама ЕК и даље вредно радимо на пољу унапређења владавине права, где бележимо озбиљан прогрес", наводи се у саопштењу.

Министар Хависто је потврдио чврст став Финске о потреби наставка преговора са Црном Гором и Србијом и укључивања Сјеверне Македоније и Албаније у те разговоре.

"Западни Балкан доживљавамо кључним делом Европе, нарочито у смислу сарадње", казао је фински министар.

Указао је на конструктивну улогу Црне Горе која је пример сарадње и промотер добросуседских односа.

Поздавио је успешно чланство Црне Горе у НАТО са којим Финска има изузетно добру сарадњу.

"Саговорници су истакли значај фреквентног политичког дијалога између две државе и континуирану подршку Финске на политичком и експертском нивоу у процесу савладавања изазова на путу усвајања европских стандарда", наводи се у саопштењу.

Охрабрено је, истиче се, интензивирање сарадње у области економије и енергетике, посебно у области обновљивих извора енергије, затим у областима животне средине и образовања, као и снажније присуство финских инвеститора, нарочито због трансфера знања и стандарда који су на највишем нивоу у тој држави.