- КРАЉ Никола је изузетна личност у нашој историји, не без разлога назван царем јунака. У своје време је добио и независност Црне Горе и многа друга дела учинио. А међу најзначајнијим његовим делима је ослобођење Косова и Метохије, заједно са његовим зетом, краљем Петром Првим Карађорђевићем. Много је значајно да поменемо то његово ослобођење Косова и Метохије у ово наше време, када су се његови наследници у Црној Гори одрекли Косова и Метохије и предали КиМ у руке разбојника, богоубица и братоубица. А прије њих, ових садашњих разбојника, су се нажалост управо наши црногорски титоисти одрекли Косова и Метохије 1945. године и тиме положили темељ овоме што се данас тамо догађа. Ја мислим да је од свих рана које је краљ Никола доживио, и за живота и након упокојења, најдубља управо рана од тога што се догодило и што се догађа са Косовом и Метохијом.


Прочитајте још: УПОРИШТЕ У ТРАДИЦИЈИ И ТРАЈАЊУ ЦРНЕ ГОРЕ: За тробојку и српски језик


Ово је у беседи после парастоса краљу Николи, краљици Милени, принцезама Вјери и Ксенији и свим упокојеним члановима светородне лозе Петровића, служеном у уторак у цркви Рождества Пресвете Богородице на цетињском Ћипуру, казао архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Парастос је служен на тридесету годишњицу преноса њихових земних остатака у отаџбину из Италије.


Прочитајте још: Патријарх је стигао међу своје и на своје


- Надам се да ће и принц Михаило и отали Петровићи, чији су гробови расути по Европи, бити пренесени и сахрањени на дворском гробљу које се налази у Цетињском манастиру. Поготово синови краља Николе, који су крштени у Цетињском манастиру. Ту су примали и свето причешће. Ту су долазили све док су били овде, па би била грехота и према њима срамотно да их сахрањују негде другде него онде где је предвидео да буду сахрањени њихов отац књаз Никола, казао је митрополит Амфилохије, истичући да је песма краља Николе ''Онамо ‘намо једина права и истинска химна Црне Горе, коју су сабрани отпевали после парастоса.