ПРЕ тридесетак дана "Новости" су писале о ризику за безбедност и животе људи, који свакодневно прелазе магистрални пут Бар - Подгорица и пругу да би ушли у Вирпазар. У "Националним парковима Црне Горе" процењују да је преко овог прелаза током сезоне прошло око 100.000 посетилаца, истичући очекивања да ће се тај број из године у годину повећавати. Пешачка стаза, која олакшава и омогућава безбеднији прелаз коначно је отворена за све посетиоце и становнике тог места.

- Пешачка стаза дизајнирана је тако да буде што више уклопљена у амбијент и прати линију каменог насипа пружајући се испод магистрале и пруге до привременог паркинг-простора. Стаза је значајна из безбедносних разлога, јер ће сада посетиоци и становници овог места моћи сигурно да пређу магистрални и пружни прелаз, а верујем да ће омогућити и бољу валоризацију овог подручја - рекао је директор НП ЦГ Елвир Клица.

Он је додао да ће НП ЦГ наставити са уређењем туристичке инфраструктуре.

Прочитајте још - Вирпазар: Ризично преко магистрале

- Почетком сезоне смо уредили риболовну стазу Танки рт, поставили одморишни мобилијар и информативне табле. Исто планирамо и на овој стази, па ће информативне табле и смерокази бити постављени у наредном периоду - додао је Клица.

Он је најавио да ће у наредном периоду са надлежним министарством и институцијама радити и на изградњи марине, а предвиђена је и изградња кружног тока на улазу у Вирпазар, како би се дугорочно решио проблем безбедности посетилаца и становника.


ПОЛАЗНА СТАНИЦА

ВИРПАЗАР је полазна станица за многе излетнике који обилазе Скадарско језеро, али и пролазно место за бројна црмничка села у којима се развија агротуризам, вински путеви. Процењује се да у једном дану током сезоне неколико стотина туриста пешке пређе магистрални пут, односно пругу.