НОВИНАР, песник и хуманиста Рајко Јоличић (72) у осмој деценији препливао је део Скадарског језера како би указао на лепоту највећег језера на Балкану и потребну очувања рибљег фонда. Под слоганом "С.О.С. за Скадарско језеро и крап", Рајку да заплива није сметала температура 20 степени. Ово је 16. пут да се овај хуманиста упустио у овакву авантуру, а ове године, покренуо је и иницијативу за формирање мрестилишта крапа, најпознатије рибље врсте у Скадарском језеру.

Рајко упозорава да несавесни улов крапа може уништити један од симбола Скадарског језера.

- Крапа је све мање у језеру, зато је неопходно изградити мрестилиште и ту идеју подржао је председник Општине Бар Душан Раичевић, а надамо се и Министарство пољопривреде и друге важне институције - казао је Јоличић, истичући да смо дужни сви да радимо на томе да сачувамо природне ресурсе. - Свесни смо туристичког бума који се дешава у Вирпазару и на језеру, али и потребе за враћањем селу и производњи здраве хране. Инострани туристи који највише долазе овде желе да уживају у прелепом пејзажу, али и пробају специјалитете овог краја - крапа, вино и здраву храну.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Плива у Скадарском језеру у циљу очувања рибљег фондаЗАШТИТА

РАЈКО је одрастао на обалама Скадарског језера, сећа се када су сви сељани имали чун и хранили се рибом из језера.

- Скадарско језеро треба заштитити од човека који прети истребљењу рибљег фонда, користећи у риболову недозвољена средства - против непрописних мрежа, динамита, лова у време забрана. Један шаран када се улови у време забрана, уништено је 1.000 нерођених риба. То је злочин према природи - каже Рајко.


Рајко Јоличић