У ветеринарским амбулантама у Црној Гори данас је почела идентификација и регистрација паса, чиповањем. Истовремено, обављаће се и вакцинација паса против беснила.

Ово је у суботу саопшрено из Министарства пољопривреде и руралног развоја, из кога кажу да је акција чиповања и издавања пасоша за псе, која се се по први пут у Црној Гори спроводи на организован начин, почела на Светски дан борбе против беснила - 28. септембар, који се широм света обележава с циљем подсећања на важност мера за искорењивање ове опасне заразне болести која се на људе углавном преноси уједом паса.

Из Министарства кажу да захваљујући активностима које Министарство пољопривреде и руралног развоја и Управа за безбедност хране, уз подршку ЕУ пројекта, спроводи на превенцији путем оралне вакцинације лисица, као и вакцинације паса у склоништима за напуштене животиње, ни један случај беснила у Црној Гори није забележен од 2012. године, ни код домаћих, ни дивљих животиња.

Идентификација и регистрација паса, како је раније одлучено, спроводиће се кроз Програм обавезних мера здравствене заштите животиња који се финансира из Агробуџета. Партиципација власника је два евра по обележеном и вакцинисаном псу.