Уочи сутрашњег великог догађаја обележавању 800 година Српске православне цркве и светосавља у Боки и Црној Гори која ће се одржати у манастиру Подластва у Грбљу, Црногорски покрет апеловао је на председника државе Мила Ђукановића, шефа парламента Ивана Брајовића и премијера Душка Марковића да поводом најављеног догађаја својим „ауторитетом стану у одбрану државног и националног интегритета и дигнитета и забране улазак у земљу српском патријарху Иринеју“! Они су упозорили да је „Београдска патријаршија насрнула на интегритет и дигнитет државе Црне Горе“.


- Натписом, у коме су одвојено везником „и“ исписана имена црногорске државе и Боке Которске као њеног дела, јасно је истакнуто да организатори Боку Которску не држе интегралним делом Црне Горе, што је противуставно дело, којим се позива на рушење уставног поретка и територијалног интегритета, и стовремено црногорска држава излаже порузи. Сам плакат врви фалсификатима осмишљеним да увери прости и неупућени народ у дубоке корене С рпске цркве и светосавља на црногорском простору, и тако га уведе у великосрпски националистички транс, да би се с њим политички манипулисало против Црне Горе, навели су из ЦП.


Стево Вучинић и остала дружина из Покрета „долазе до открића“ да је СПЦ аутокефални статус стекла 1922. „томосом Васељенске патријаршије плаћеним са милион и по франака у злату, а светосавље, као политичко-националистичка идеологија, осмишљено је тек између два светска рата“!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ИРИНЕЈ ИМ ОКУПАТОР: Захтев за забрану уласка челника СПЦ у Црну Гору


- Док је манастир Подластва основан вероватно у XВ веку и не зна му се ктитор, иако са задњим намерама, организатори помињу цара Душана. На том скупу присутнима ће се обратити патријарх српски Иринеј, као врховни духовни српски ауторитет, и истовремено представник Србије који је прошле године изјавио да је у Црној Гори Српској цркви горе него под Османлијама, а Србима него и НДХ. Том изјавом увредио је и вас лично и Црну Гору којој сте ви на челу. Истовремено црногорске Србе наоружао је мржњом и против вас лично и протин наше земље, упозорили су Ђкановића, Брајовића и Марковића.


- Смисао и разлог организовање такве прославе на месту удаљеном стотинама километара од граница Србије, у земљи у којој је Српска црква дошла као окупатор 1918.непроцењиво је антицрногорски, поручују из Црногорског покрета.