Грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је македонском колеги Зорану Заеву да је, иако се не слаже са Преспанским споразумом, Грчка дужна да га поштује, преноси грчка агенција АНА-МПА.

Према грчким владиним изворима, Мицотакис је рекао Заеву да он не би потписао Споразум из Преспе, који је претходна грчка влада на челу са Алексисом Ципрасом потписала са Северном Македонијом у јуну 2018. године, али да је тај споразум сада део међународног права и да је Грчка дужна да га поштује.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хрват у Немачкој ухапшен због нацистичког поздрава

Он је истакао да је у време ратификације Преспанског споразума у грчки парламент, као лидер опозиције чинио све што је могао да спречи његову ратификацију.

Мицотакис је позвао Заева да у складу са временским оквирима испуњава обавезе из споразума, посебно у вези заштите трговинских марки.

Заев је рекао да је његова влада посвећена спровођењу Преспанског споразума.

Он је додао да ће примена споразума повећати грчке инвестиције у Северној Македоније, док је на то Мицотакис рекао да непостојање споразума у прошлости није спречило то да се догоди.

Мицотакис и Заев сусрели су се јуче по први пут, на маргинама генералне скупштине УН у Њујорку, након што су одржани парламентарни избори у Грчкој на којима је актуелни грчки премијер Киријакос Мицотакис победио бившег премијера те земље Алексиса Ципраса.