ЗАВОД за запошљавање је у последњих пет година у пројекте запошљавања особа са инвалидитетом (ОСИ) уложио 13,5 милиона евра и на тај начин укључио на тржиште рада хиљаду особа са инвалидитетом. То је на завршној конференцији "Перспективе запошљавања ОСИ и примене добрих пракса" саопштио Суљо Мустафић, директор Завода.

- Пре пет година објавили смо први позив, а до данас још седам. Преко тих пројеката запослили смо 1.012 људи од којих је 40 одсто касније продужило уговор о раду. Данас имамо 660 послодаваца који су остварили право на субвенцију зараде јер су запослили особу са инвалидитетом - навео је Мустафић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Малолетна ћерка "скрива" квадрате

Први човек Завода је истакао и то да им је током реализације програма била веoма важна сарадња са невладиним организацијама, које су, како је рекао, створиле трајна партнерства и утицале да се прошири круг послодаваца који су пружили шансу особама са инвалидитетом да прођу програме обуке, а касније и нађу посао.

- И Завод за запошљавање стално се труди да иновира програме који ће обезбедити прилагођавање тржишту рада, да им дамо шансу да стекну практична знања и на тај начин повећамо њихову запошљивост - истакао је Мустафић, додајући да је та институција отворена за сва предузећа, невладине организације, и све који имају идеје за креирање нових пројеката за брже укључивање ОСИ на тржиште рада.

Далиборка Уљаревић, извршна директорка Центра за грађанско образовање, оценила је да су особе са инвалидитетом на врху лествице дискриминисаних, што су потврдила и истраживања из претходне године која су показала да су сада иза Рома и ЛГБТ заједнице.

- Зато је задатак свих у црногорском друштву да обезбедимо њихов бољи положај и пре свега запошљавање, јер је то предуслов за остваривање осталих права - поручила је Уљаревићева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Паноника" песмом окупала Боку

ВЕЋА ДИСКРИМИНАЦИЈА

ИЗ институције заштитника људских права и слобода је саопштено да више од 60 одсто ОСИ живи у сиромаштву, да још није обезбеђен приступ бројним установама, те да је заштитник људских права и слобода прошле године примио 17 пријава о дискриминацији или десетак више него годинама раније.