МИНИСТАР просвете Дамир Шеховић нема дилему да просветни радници заслужују веће зараде и верује да преговори које воде са Синдикатом вoде ка траженом повећању од 10 одсто. Ипак, како тврди, податак да просвета упошљава 13.000 радника, те да би повећање професорских плата буџет оптеретило за додатних 13 милиона евра, усложњава ситуацију. Иако је повећање иницирао Синдикат просвете, део просветара сматра да то није довољно.

- Као неко ко има и формално највећу одговорност за систем образовања и ко јако добро разуме улогу, значај, али и тренутни економски положај наших просветара, ценим да им треба повећати зараде - казао је Шеховић. - Морамо уважити чињеницу да просветни радници представљају темељ на коме планирамо да градимо друштво знања. Али тема јесте комплексна, јер у просвети има више од 13.000 запослених. Досадашњи разговори који су на ту тему вођени у оквиру заједничке радне групе коју смо формирали уверавају ме да идемо у том правцу, али о детаљима не бих говорио јер дијалог на ту тему и даље траје.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Венци у знак сећања на погинуле чланове бригаде „Гарибалди“

Веће зараде просветарима најавио је и премијер Душко Марковић прошле седмице.

- Издвајања за науку морају пратити и већа издвајања за оне који воде бригу о животима наших грађана и оне који образују нашу децу и младе. Без њихове улоге, пруженог знања и енергије, ни научна достигнућа неће имати свој пуни домет. Због тога желим да поручим да ћемо започети разговоре на тему повећања зарада у здравству, али и у просвети - рекао је Марковић.

Да је крајње време да се просветарима повећају зараде, сматра и председник струковног синдиката Звонко Павићевић.

- Плате су испод просека за професију која је значајна за свако друштво и то је недопустиво. Овог пута ћемо истрајати у захтевима и спремни смо на све видове синдикалне борбе - поручио је Павићевић.

Он додаје да их је охрабрила изјава премијера, али и да су у Синдикату убеђени да зараде у просвети треба да буду повећане не само 10 одсто, него и више.

Звонко Павићевић / Фото ПР Центар, Дамир Шеховић / Фото Влада ЦГ


Тренутно очекују следећи корак Владе, те усаглашавање Министарства просвете и Министарства финансија.

- Ушли смо у фазу преговора, припремили предлог нацрта измена и допуна Гранског колективног уговора са акцентом на повећање коефицијената. По одлуци главног одбора Синдиката просвете усагласили смо да повећање буде у просеку 10 одсто. Имали смо састанак прошле седмице, преговарали, усагласили и договор је да следећа инстанца буде Министарство финансија - објаснио је Павићевић, и додао да очекује да преговори буду завршени до краја године "како би се све укалкулисало у буџет".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОТПРЕДСЕДНИК ЦРНОГОРСКОГ ПАРЛАМЕНТА ТВРДИ: Албанци у Плаву и Гусињу дискриминисани

РОК ДО 1. ОКТОБРА

МОГУЋИМ повећањем од 10 одсто нису задовољни сви просветари. Просветна заједница Црне Горе организовала је у недељу испред Министарства просвете мирно окупљање, како би исказали незадовољство образовним системом и упутили надлежнима 20 захтева, међу којима је први повећање зарада од 25 одсто. Рок за пријем поводом повећања плата надлежним институцијама је 1. октобра, док је за њихово изјашњавање по питању осталих захтева за три дана дужи. Уколико њихови захтеви не буду испуњени, председник ПЗЦГ Крсто Вуковић најавио је да ће о свему на дневној основи информисати и медије, амбасаде и Делегацију ЕУ.