ПОТРОШАЧИ у Црној Гори имаће више заштите приликом куповине производа и услуга преко интернета, предвиђају измене и допуне закона. То је на седници Одбора за економију саопштио Јово Рабреновић из Министарства економије.

- У складу са европском директивом наши потрошачи имаће право да у року од 15 дана по испоруци врате производ и добију поврат новца у пуном износу - појаснио је Рабреновић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВЛАДА ДОТИРА МЕСЕЧНУ КАРТУ: Прекинут штрајк ученика из Мурина

Привредна комора захтева да се изменама закона о заштити потрошача поништи Правилник о означавању производа за личну хигијену и чишћење простора на Брајевом писму. Кажу њихове анализе показују да је мало таквих корисника, односно да је у Црној Гори три хиљаде слабовидих од којих само 400 зна да користи, а 200 чита на Брајевом писму. Тврде да би декласирање привреду коштало милионе евра, да таква решења у пракси немају ни развијеније земље.

СДП поново је предложио измене и допуне Закона о обавезном социјалном осигурању, смањење пореза и доприноса око десет одсто.

- На један евро сваки послодавац плаћа 67 центи за порезе и доприносе. На тај начин Црна Гора је сврстана у земљу са највећим оптерећењима за привреднике. Ми смо израчунали да би у првој години примене овог закона буџет био оптерећен максимално 25 или 35 милиона евра - констатовао је Рашко Коњевић, посланик СДП.

Чланови одбора једногласно су прихватили измене и допуне закона о порезу на доходак физичких лица. То конкретно значи да се врхунски спортисти, селектори, али и они који имају међународна признања, медаље, накнаде које је утврдила држава ослобађају плаћања пореза на доходак физичких лица. Такође изменама закона је предвиђено да се примања која има истакнути културни стваралац такође ослободи од плаћања пореза на доходак физичких лица.


РЕВИЗОРИ

ЈЕДНОГЛАСНУ подршку чланова Одбора за економију добио је нацрт предлога буџета за Државну ревизорску институцију према којем ће им у 2020. припасти скоро 2,4 милиона евра или 240.000 више него ове године. Тај новац, како је рекао Зоран Јелић, биће утрошен, између осталог, за запошљавање 15 људи у ДРИ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТРАЖЕ ИЗУЗЕЋЕ СУДИЈЕ: Прекинуто суђење лекарима оптуженим за инфекцију четири и смрт једне бебе

ВЕЋИ БУЏЕТ ЗА АСК

БУЏЕТ Агенције за спречавање корупције предложен је на 1,715 милиона и 83.000 евра виши је него 2019. Момчило Радуловић је истакао да су им додатна средства потребна за наставак реформи али и што је наредна година изборна.