ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ЗА Хрвате кривац за заоштравање хрватско-српских односа је Србија, а најодговорнији политичар за погоршање односа је Александар Вучић. Показује то анкета спроведена међу 1400 хрватских грађана који су се изјаснили и о последњим изјавама Милорада Пуповца и забрани српској војној делегацији да посети Јасеновац.


Прочитајте још: Хрватска, држава ревидиране историје и лажне стварности


За све што се последњих месец дана догађало на релацији Београда и Загреба 39 одсто испитаних криви Србију, док 23 одсто Хрватску, а 25 одсто сматра да су једнако криве обе државе. На питање којег политичара сматрају најодговорнијим за погоршање односа између две земље 39,5 одсто сматра да је то Александар Вучић, 10,7 сматра да је реч о Александру Вулину, док 9,6 одсто упире прсте у владу Србије. Следе Милорад Пуповац, ”српска политика” као таква, медији, а тек 1,4 одсто сматра да је крив Андреј Пленковић. Анкета је показала да 1,2 одсто испитаних криви за погоршање односа Колинду Грабар-Китаровић и Ану Брнабић.


Прочитајте још: УСТАШИЗАЦИЈА ХРВАТСКЕ: Црне униформе и “за дом спремни” под окриљем спортских игара у Копривници


За 39,6 одсто оних који су учествовали у анкети Промоције плус инцидент на Бајакову је српска провокација, а 16,8 то види као неспоразум и слабу комуникацију, а 16,8 одсто оцењује да је реч о неспретној реакцији хрватске политике.

Са последњим изјавама Милорада Пуповца се не слаже 70,2 одсто анкетираних, док се свега 5,3 одсто потпуно слаже. Углавном се слаже 6,5 одсто, док се углавном не слаже 13,1 одсто.