ЗАПОСЛЕНИ у Комунално-стамбеном предузећу, након летње паузе, наставили су акцију уклањања заражених палми са свих јавних површина у Херцег Новом. Према речима директорке овог предузећа Јасмине Коњевић, екипе нису радиле од 15. јуна до 15. септембра, осим када су морали да интервенишу јер су палме, претиле да падну или су угрожавале безбедност људи. Од септембра прошле до јуна ове године уклоњено је 160 заражених палми, али је преостао огроман број оних које чека иста судбина, а то је велики и изузетно захтеван посао, оценила је Коњевићева.

Прочитајте још: Краве нападају маслине!

Она подсећа да је у сарадњи са ресорним министарством и фитосанитарном инспекцијом већина палми хемијски заштићена методом инјектирања или одговарајућим хемијским препаратима. Посао је обавила фирма "Зожета". Нажалост, ни превентивно третирање прскањем, два пута годишње, нити инјектирање - убризгавање у срж палме, нису дали резултате, наметник сурлаш није заустављен, и зараза се брзо преноси.

- Све палме у парку Бока у центру Херцег Новог су заштићене, али ниједна није сачувана. Тако је углавном и на осталим површинама и јавним и приватним - казала је Коњевићева.

- Најновије инструкције фитосанитарне инспекције су да се не тражи више ни налог за уклањање палми. Следећим циклусом "сече" заражених палми визуелни идентитет града биће додатно промењен и осиромашен, и то заиста постаје огроман проблем - каже Коњевићева, и додаје да ће због тога у план јавних набавки за наредну годину уврстити предлог стабала којима ће покушати да надокнаде недостатак палми.

ГРАНЕ ОПАСНЕ И у парку Бока заражене су све палме, а парк је у власништву "Вектра Боке". На иницијативу Општине и због јавног интереса, радници Комунално-стамбеног одржавају парковско зеленило, а на овој површини најуочљивији је проблем откидања оболелих грана палми чије су крошње тешке по тону или тону и по. Они који посећују овај још лепи парк под крошњама палми више нису безбедни.

Препорука министарства и фитосанитарне инспекције је да се избегава садња палми, иако црвени палмин "сурлаш" напада засада само једну врсту. Како би решили дилему шта садити уместо палми у Комунално-стамбеном предузећу планирали су анкету, а предлози стручњака су маслина (домаћа жутица), приморски бор (пинија), чемпрес, ловорика или приморски храст, јер би ове аутохтоне врсте могле барем ублажити недостатак палми.


ЦЕНА УКЛАЊАЊА СТАБАЛА

ПАЛМЕ у приватним вртовима треба кидати у деловима, по једном влакнастом стаблу потроше се до три ножа, потом сав заражени материјал треба увити у најлон, првести и закопати на одређеној локацији - објашњава Коњевићева. - Тај поступак зависно од величине палме и локације на којој се налази кошта од 250 евра навише. У екстремним случајевима и са 800 евра нису успели да подмире трошкове уклањања.