СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ПРЕДСЕДНИК Републике Северне Македоније (РСМ) Стево Пендаровски најавио је, да по истеку, неће користити законом прописане привилегије бившим шефовима државе.


Прочитајте још: Пендаровски: Промена граница на Балкану опасна идеја


По истеку мандата, како је потврђено из Кабинета председника РСМ у Скопљу, Пендаровски ће се одрећи права на коришћење Кабинета са сарадницима и доживотне председничке пензије.

- По истеку мандата председник сматра да би требало да му се обезбеди просторија у некој државној институцији где би као бивши председник извршавао протоколарне активности, речено је из Кабинета шефа државе за скопску тв 24.

Љупчо Николовски Фото: Фејсбук


Прочитајте још: Пендаровски: Тресу се темељи институција


Из Антикорупцијске комисије РСМ инициран је предлог за смањење бенефиција бившим председницима државе, уз оцену да су ти издаци - непродуктивни. Према објављеним обрачунима из Антикорупцијске комсије бивши председници Ђорђе Иванов и Бранко Црвенковски, на пример, на годишњем нивоу имају на располагању више од 100.000 евра за – радне канцеларије, возаче, обезбеђење, сараднике и председничку пензију.

Годишњим буџетом шефа државе у РСМ, по осам одсто је предвиђено и за подмиривање трошкова бившим председнцима. У доживотним председничким кабинетима Црвенковског и Иванова у Скопљу, раде и по четворица сарадника. Доживотна пензија бивших предсдника је у висини примања актуелног шефа државе – око 1.200 евра.

Према одредбама Устава и закона, доживотне привилегије бивши председник може да изгуби само уколико је био разрешен импичментом у Собрању (скупштини) или ако је Уставниот суд констатовао да је у време мандата имао радну неспособност.

ПОЗИВ ЗА „СКРАЋЕЊЕ“ ПРИВИЛЕГИЈА

Доскорашњи министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РСМ, Љупчо Николовски, сада генерални секретар владајућег СДСМ-а, лидера и премијера Зорана Заева, објавио је да је све своје дневнице у време министарског мандата донирао у хуманитарне сврхе.

- Очекујем да ће избрани функционери бити пример када су на позицији. Јо више, одрекао сам се функције и свих привилегија. Грађани су испред свих нас. Зато сам за краћење бенефиција изабраних и именованих лица. Примером да покажемо, написао је Николовски на свом фејсбук профилу.