НЕДАВНО откривени споменик фра Бернардину Соколу на Корчули поново је у Хрватској отворио питање перцепције историје Колинде Грабар Китаровић, актуелне председнице у пуном предизборном залету на нови мандат. На острвцу Бадији она је открила споменик фра Бернардину и свечано отворила галерију названу по њему. Крстила га је притом "хрватским мучеником" и - разбеснела део корчуланске јавности.

Корчула га памти као квислинга и колаборационисту, човека који је 1944. непосредно пре ослобођења острва од Немаца, одао нацистима где се налази склониште седморице партизана на суседном острву Врнику, и тако скривио њихову смрт. Ипак, рука судбине стигла је фра Бернардина: чим су Немци напустили Корчулу, партизани су га без суђења убили и бацили у море. За председницу Хрватске то је било довољно да га прогласи "хрватским мучеником". Приличан број Корчулана пак сматра да су хрватски мученици били они које је фра Бернардин издао Немцима.

Скандал је први открио "Јутарњи лист". Дан по откривању споменика, историчар др Драган Марковина, родом са Корчуле, објавио је детаље давних догађаја. Тако се дознало да је о фратровој издаји партизане обавестио један Немац, извесни Вилим, који се још пре Другог светског рата доселио на Корчулу и радио ту као берберин, а у рату био преводилац у немачкој команди.

Прочитајте још - КОЛИНДА У ПАНИЦИ: Цуре тајне, док јој популарност опада

Вилим је, према писању Марковине, одмах обавестио часну сестру Манес Карнинчић, тадашњу управитељку "Завода анђела чувара" у Корчули, иначе сарадницу партизанског покрета, која је то пренела саборцима. Ипак, Немци су били бржи, па су убили партизанску седморку пре него што су их другови спасли. Кад су партизани дошли да освете погинуле, казују поједини извори, управо су им фратри са Бадије, редом антифашисти, изручили фра Бернардина.

- Дошао сам кући, упалио ТВ и видио како Колинда говори да су хрватски мученици, па и фра Бернардин, заслужни што данас имамо хрватску државу и што она може да буде њена председница. Он је, засигурно, издао ту седморицу партизана, и то непосредно уочи ослобођења. Друга ствар, комплетно корчуланско свештвенство било је уз партизански покрет, сви су били антифашисти осим њега, и сада баш њега председница уздиже као мученика. Зато сам морао да реагујем - испричао је Марковина.

Он је додао и да су га изненадиле негативне реакције хрватске јавности "јер је Колинда већ толико гафова направила, да није мислио да ће им још један бити тако занимљив".


ЖИВОТНО ДЕЛО

"ШЛАГ" на причу представља чињеница да је ове године Дубровачко-неретванска жупанија фра Бернардину Соколу постхумно доделила награду за животно дело. Додуше, не зато што је издао партизане Немцима, него због његових заслуга у музикологији.

- Ми смо њему дали награду за музику, а не за политичко деловање - нагласио је посланик СДП др Давор Пенић. Нама у материјалима и образложењу за награду није предочен тај политички део његова живота. Тек после, из разговора са неким људима, сазнао сам шта је тај фратар урадио.