Представници Правног савета Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке протојереј-ставфорор др Велибор Џомић и др Владимир Лепосавић су учествовали у дебати о праву на слободу вероисповести или уверења на самиту ОЕБС-а у Варшави.


- Представници наше Цркве су на прикладан и аргументован начин указали на неколико најважнијих аспеката Предлога закона о слободи вероисповести за које је и Венецијанска комисија у свом мишљењу од 21. јуна ове године констатовала да нису у сагласности са међународно-правним актима и стандардима. Појашњен је смисао, али и потенцијалне последице одредби којим се на правно недопустив начин врши ликвидација раније стеченог и до данас постојећег правног субјективитета Цркве и верских заједница, као и одредби о државној конфискацији свих верских објеката и непокретне имовине Цркве и верских заједница, који су настали или стечени до 1. децембра 1918. године. Указано је и на бројне пропусте приликом припреме Нацрта и Предлога закона од 2015. године до данас. Изражена је забринутост што ни, након три месеца од усвајања Мишљења Венецијанске комисије, Министарство за људска и мањинска права у Влади Црне Горе још увијек није покренуло дијалог са Црквом и верским заједницама.


Прочитајте још: Митрополија: Црквена имовина у Црној Гори није била државна до 1918.


Ово је саопштено из Митрополије Црногорско-приморске, уз напомену да је на аа дан одржавања самита, на званичној страници ОЕБС-а објављена писана изјава Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке у којој је указано на бројне проблеме и недостатке Предлога закона о слободи вероисповијести или уверења и правном положају верских заједница.


- Осим тога, Предлог закона је постао предметом интересовања и бројних међународних организација које се баве заштитом права на слободу вероисповести. Скупу је присуствовао амбасадор Црне Горе у Пољској др Будимир Шегрт, који је саопштио начелне ставове Владе Црне Горе о Предлогу закона, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.