ЗАВОД за запошљавање представио је два програма који ће обезбедити запошљавање 500 незапослених на три, односно шест месеци. Уговор је потписан са 133 фирме у Црној Гори, а намера је послодаваца, како су истакли, да задрже раднике који се током оспособљавања покажу и докажу да су заинтересовани за посао.

На евиденцији Завода за запошљавање тренутно је 33.590 незапослених или 15,4 одсто мање него у истом периоду прошле године. Стопа незапослености, према последњим подацима је 14,4 одсто или 2,6 процената мања него 2018. То је саопштио Суљо Мустафић, директор Завода. Он додаје да та институција већ годинама креира бројне програме како би повећала запосленост, што је и циљ, како је рекао два нова - оспособљавање незапослених за самосталан, али и рад код послодавца.

- Данашњим потписивањем уговора са 133 извођача програма, вредних 834.000 евра биће ангажовано 500 људи са евиденције незапослених у целој Црној Гори - поручио је Мустафић. - Финансирањем оваквих програма Завод доприноси лакшем укључивању теже запошљивих лица у свет рада.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САДА НА ПОТЕЗУ АДВОКАТИ: Написана пресуда у случају "државни удар"

Сања Рабреновић, помоћница директора у Сектору за запошљавање је објаснила да ће 250 незапослених са средњом школом шест месеци стицати знања код 78 послодаваца како би се оспособили за самосталан рад. Такође, још толико свршених средњошколаца четвртог или трећег нивоа образовања радиће у 55 фирми три месеца и обучавати се за рад код послодавца. Највише кандидата, како је истакла Рабреновићева, биће ангажовано у општинама на северу, али и у Улцињу и на Цетињу.

- Од укупно 500 учесника у оба програма, чак 324 незапослена биће из тих општина - навела је Рабреновићева.

Агенција за рачуноводство из Бијелог Поља запослиће на шест месеци три особе са бироа рада. Власник Драган Бубања каже да су спремни да задрже квалитетне кандидате.

- Наравно, ако се покажу добрим ми смо расположени да им продужимо уговор о раду - навео је Бубања.

Фото Вијести

И издавачка кућа "Ободско слово" биће део оба програма Завода за запошљавање. Мирослава Уљаревић каже да ће ангажовати десет незапослених.

- Након обуке, два ће добити уговор о раду на одређено - поручила је представница "Ободског слова", која је потписала уговор са Заводом за запошљавање.


СЕЗОНЦИ

НА Бироу рада су саопштили да је од 1. јануара до данас привремено било запослено више од 11.500 радника или две хиљаде више сезонаца него лане. Позвали су послодавце да на време испланирају колико ће им требати радника наредне сезоне, како би та институција обезбедила довољан број, како су рекли, квалитетних радника.