ПОДГОРИЦА - Четири месеца требало је судији Сузана Мугоша да напише пресуду у случају "државни удар". Да је одлука написана „Новостима“ је потврђено из подгоричког Вишег суда одакле додају да су оверени преписи пресуде отпремљени странкама.

Прочитајте још: СЛУЧАЈ "ДРЖАВНИ УДАР": Полиција појачала обезбеђење судијама уочи изрицања пресуде

"У предмету против оптужених С. В. Е. и др., због кривичног дела стварање криминалне организације из чл. 401а ст. 1 Кривичног законика Црне Горе, кривичног дела тероризам у покушају из чл. 447 ст. 1 у вези чл. 20 Кривичног законика Црне Горе и кривичног дела припремање дела против уставног уређења и безбедности Црне Горе извршеног путем подстрекавања из чл. 373 ст. 1 у вези чл. 24 ст. 2 Кривичног законика Црне Горе, пресуда је писано израђена, а овјерени препис пресуде отпремљен странкама. Против ове пресуде странке и браниоци могу изјавити жалбу у року од 15 дана од дана пријема преписа пресуде Апелационом суду Црне Горе, преко Вишег суда у Подгорици", пише у саопштењу.

Прочитајте још: СЛУЧАЈ "ДРЖАВНИ УДАР": Завршено суђење за покушај тероризма, пресуда 9. маја


Пвостепену пресуду за покушај тероризма 2016. године, на дан парламентарних избора веће судије Сузане Мугоше саопштило је 9.маја када је пуних шест сати читала на основу чега је донета осуђујућа пресуда.

Том пресудом лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић, осуђени су на по пет година затвора.

Возач Демократског фронта Михаило Чађеновић осуђен је на годину и шест мјесеци затвора.

Највећа казна - 15 година робије досуђена је Русу Едуард Шишмаков. Он је осуђен због тероризма у покушају и стварања криминалне организације. За иста дела три године мање добио је његов земљак Владимир Попов.

Бивши командант српске Жандармерије Братислав Дикић, осуђен је на јединствену казну од осам година затвора због тероризма у покушају путем помагања и стварања криминалне организације, а Предраг Богићевић и Немања Ристић на седам година за иста кривична дела.

Држављани Србије - Србољуб Ђорђевић и Милан Душић осуђени су на по 18 месеци затвора, Бранка Милић, која се и даље налази у Амбасади Србије у Подгорици добила је три године, њен земљак Драган Максић годину и девет месеци, док је Кристина Христић осуђена условно.