Црногорском бизнисмену Душку Кнежевићу, за којим је расписана Интерполова потерница, а који се налази у Лондону, одузет су црногорски, британски и кипарски пасош, али му није одређен екстрадициони притвор јер је суду положио јемство од 70.000 фунти, рекао је за Вијести главни специјални тужилац Милиовоје Катнић.

Прочитајте још: НОВИ ОБРТ У АФЕРИ "СНИМАК": Вујошевића саслушава Катнић

Над Кнежевић је, казао је, уведен електронски надзор са ограниченим кретањем.

Позивајући се на други неименовани извор, лист пише да је Кнежевићу уведен и "полицијски час" и да не сме да се креће после 23 сата.

Тиме је, додао се, формално почео процес екстрадиције Кнежевића.

"Обавештен сам да је Кнежевић саслушан по потерници коју смо расписали за њим. Велика Британија је једна од најразвијенијих демократија света и она делује у складу са законом. Мени је право задовољство када сарађујем са Уједињеним Краљевством", рекао је Катнић.

Прочитајте још: Кнежевићу забрањено да напусти Велику Британију

Катнић за Вијести каже да је затражено да Кнежевић и његов правни тим до наредног рочишта, 17. октобра, изнесу аргументе против екстрадиције у писаној форми, као и да предложи све доказе на које има намеру да се позива.

Правни стручњаци, међутим, тврде да јучерашње активности суда у Лондону према Кнежевићу не значе да би се он могао ускоро наћи пред специјалним тужиоцима у Подгорици, јер процес изручења може трајати годинама.

Неименовани правни стручњак је за Вијести рекао да за завршетак екстрадиционог поступка не постоји рок и да ограничење може постојати само за дужину трајања притвора, уколико је одређен.