Држављанин Црне Горе, поморац из Котора Ненад Илић (39), инжењер кадет, оптужен је од америчких федералних власти због учешћа у шверцу око 20 тона кокаина, објавио је ''Филаделфија Инквајрер'', према којем Илићу прети казна до 10 година затвора.

Да подсетимо, око 20 тона кокаина запљено је средином јуна у луци Филаделфија на броду МСЦ ''Гајане'', власништво швајцарске компаније ''Медитерранеан Схиппинг Цо'' са седиштем у Женеви, вредног на црном тржишту око 1,2 милијарде долара.


Према писању Инквајрера, два члана посаде брода "Гајане", Фонофаве Тиасага (28) и Которанин Иван Ђурашевић (29) признали су повезаност са операцијом шверца дроге, признавши да су за то добили по најмање 50.000 долара, а да се у посао ушли по наговору једног члана посаде брода.


У затвору су због шверца кокаина на броду, чланови посаде из Црне Горе Остали ухапшени су Бошко Марковић (27) и Александар Каваја (25). Са њима се налази и Лаули Пулу (32).


ПРОЧИТАЈТЕ И: Јака експлозија пробудила Ријечане, разнет банкомат


- Ово је највећа заплена дроге у историји Источног округа Пенсилваније. Чланови посаде брода су ухапшени и суочени са федералном оптужницом, а истрага је у току, твитовала је одмах после заплене коакина, канцеларија Државног тужилаштва за Источни округ Пенсилваније, из које је устврђено да је заплењена количина кокаина била довољна да убије неколико милиона људи...


Кокаин је на брод укрцан вероватно на Бахамима, или након што је пловило напустио луку на тим острвима.Америчке валсти су саопштиле да је бродса кокаином у САД стигао из Чилеа, преко Панаме и Бахама.