СИНДИКАТ "Црногорског телекома" и запослени у тој компанији су испред управне зграде одржали једносатни штрајк упозорења, због, како тврде, намере послодавца да укине социјални дијалог и колективни уговор, који се до сада потписивао на три године. Представници радника поручили су да уколико управа компаније у наредних неколико дана са синдикатом не договори потписивање колективног споразума, покренуће штрајк, али и упутити нове захтеве. Менаџмент компаније негирао је наводе да је социјални дијалог прекинут, те запослене позвао на наставак преговора.

Према речима председника синдиката и штрајкачког одбора "Црногорског телекома" Жељка Бурића, управа компаније планира да укине колективни уговор и то "са крајњим циљем потпуног обесправљења запослених у "Телекому" и свођења цена запослених на најмању могућу меру".

- Принуђени смо да се окупимо и мирним штрајком упозорења покушамо да зауставимо послодавца у његовој крајње перфидној и малициозној намери да елиминише колективно преговарање и укине социјални дијалог - казао је Бурић.

- Намера директорке је укидање колективног преговарања. Ову злу намеру послодавац планира да спроведе путем појединачних споразума са запосленима, које је почео да дели од прошлог четвртка. Са овог места, поручујемо послодавцу, запослени у Црној Гори нису роба, него људи и овај зао наум вам неће проћи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАТО ВЕЖБА У ЦГ: "Заједнички изазов" у планинама


Уколико у наредних неколико дана управа не седне за преговарачки сто и са синдикатом не договори потписивање споразума, синдикат ће покренути штрајкачке активности.

Жељко Бурић


- Инсистираћемо на знатно дужем периоду сигурности радних места и стечених права запослених - поручили су из синдиката.

Подршку запосленима дао је и генерални секретар Уније синдиката Црне Горе Срђа Кековић, који је поручио да се радници те компаније сусрећу са "невиђеним незаконитим и перфидним понашањем власника капитала".

- Послодавац игра на карту страха запослених, због његове сталне претње технолошким вишком - казао је Кековић.

Радници у једносатном штрајку


НЕГИРАЈУ НАВОДЕ

РУКОВОДСТВО "Црногорског телекома" одржани штрајк упозорења доживео је као корак назад у дијалогу. Позвали су Синдикат да се врати за преговарачки сто, и истакли да није тачна тврдња да намеравају да укину колективни уговор.

- Ради се о само две одредбе које су упитне, док са друге стране компанија нуди много тога додатног. Ипак, упркос бројним уступцима од стране менаџмента у претходних годину, колико трају преговори, синдикат је прекинуо преговоре, покушавајући да спречи трансформацију компаније - навели су у саопштењу.