Тарзан Милошевић (ДПС) биће нови амбасадор Црне Горе у Србији, са седиштем у Београду. То је већином гласова одлучио парламентарни Одбор за међународне односе и исељенике.

- Реч је о кандидату препознатљивог политичког такта са дугогодишњим искуством у обављању захтевних државних послова - казао је Андрија Николић, председник одбора.

Сада следи да ово скупштинско тело о позитивном мишљењу о Милошевићу обавести председника Црне Горе који по Уставу наименује амбасадоре на основу предлога Владе и парламентарног Одбора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДПС брани тековине референдума

Милошевић долази на место досадашњег црногорског амбасадора Бранислава Мићуновића који по сили закона одлази у пензију, јер пуни 67 година. Тарзан Милошевић је рођен у Бијелом Пољу, а своју политичку каријеру почео је да гради управо у родном граду као председник општине. Након два мандата уследило је „преселење“ у Подгорицу где је обављао функцију министра пољопривреде и руралног развоја, а потом се доказивао као политички директор Демократске партије социјалиста.

Бивши југословенски дипломата Миодраг Лекић (био амбасадор СРЈ у Мозамбику, Лесоту и Свазиленду, Италији, Малти и Сан Марину), именовање политичког директора ДПС Тарзана Милошевића за амбасадора у Србији, оцењује као нови пример „ароганције власти и нови директан изазивачки потез према црногорској јавности и међународним адресама“.

- Именовања амбасадора Црне Горе постала су интерна ствар странке на власти која искључиво остварује своје парцијалне интересе, а не општи интерес, притом не поштујући елементарне критеријуме за именовање амбасадора - каже Лекић, додајући да се овим чином додатно провоцира црногорска јавност.

- Свима је јасно да именовање за амбасадора директора владајуће странке која је главни актер афере „Коверат“ за коју ЕУ тражи правни и политички исход, представља нови пример ароганције власти и нови, директан изазивачки потез према црногорској јавности и међународним адресама, наводи Лекић.