СТАНАРИ стамбене зграде у Скерлићевој улици у Пљевљима, у чијем се приземљу налазе просторије градске топлане, затражили су од надлежних да реагују по хитном поступку, јер је живот са топланом која је смештена у згради неподношљив. Она је један од главних загађивача ваздуха у граду, а станари су директно изложени отровним гасовима, диму, чађи, пепелу, буци, вибрацијама и честицама насталим радом ове топлане.

У писму упућеном медијима, станари кажу да је незамисливо у 21. веку, са јасно дефинисаним стандардима у погледу животне средине, у јеку приступних преговора државе Европској унији, да грађани морају да трпе квазиоправдања како је реч о тобоже привременом решењу, које треба да траје до измештања топлане.

- Привремено или прелазно решење, које директно угрожава здравље и животе грађана Пљеваља, траје од 1976. дакле, пуне 43 године - кажу станари у Скерлићевој. - Још 2011. године забрањен је рад котларнице, а пре три године истекла је и употребна дозвола за рад инсталираних котлова. Немамо више ни промил стрпљења, јер смо у више наврата изиграни разним лажним обећањима. У протеклих десетак година уверавали су нас да ће котларница бити измештена на локацију Ђулина гука, да ће бити изграђено постројење на Радосавцу, топлана у Вектри, све до најновијег обећања топлификације града.

Када је реч о топлификацији, нарочито по угледу на Тузлу, како су најавили из локалне управе, из НВО "Грин хоум" сматрају да је корак уназад.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РАСВЕТЉЕНО УБИСТВО: Супруга убила масера?


- Увођење даљинског грејања, које би као извор топлоте користило Термоелектрану, на подручју општине Пљевља, колико год неком иновативно изгледало, и даље значи сагоревање угља које иде супротним правцем од зацртаних европских циљева декарбонизацје - саопштили су из "Грин хоума".


ТАОЦИ У СВОЈИМ СТАНОВИМА

ЉУДИ који живе у поменутој згради у Скерлићевој истичу да, бранити јавни интерес на овом примеру, притом, не наводећи ниједан паралелни пример у Европи, где се котларница-топлана, која користи угаљ, налази у строгом центру града, значи бити надасве неодговоран. А да се они осећају као таоци над којима се врши еколошки геноцид.