Хрватски историчар, Иво Голдштјан, изјавио је да председник Самосталне демократске српске странке (СДСС), Милорад Пуповац, није рекао ништа спорно, када је, како каже, благо, дипломатским речником указао да постоје неке тенденције у данашњој Хрватској које подсећају на НДХ.

О нападима на Пуповца, који су потом уследили, Голдштајн каже да све делује као “театар апсурда” јер они који га најжешће нападају, а то су делом усташоносталгичари, заправо би требало да му буду захвални и да му честитају.

“Наиме, они о 'ендехазији' мисле и говоре све најбоље, па следом те логике, да је Пуповац рекао да је НДХ исто што и данашња Хрватска, у њиховим очима то не би требао да буде проблем”, рекао је Голдштајн за ријечки "Нови лист".

Према његовим речима, наравно, да ће такви Пуповца ухватити за било коју реч, само да би га “демонизовали и од његових речи правили проблем”.

Сагласан је са тезом да постоји воља да се СДСС, као политичка странка Срба у Хрватској, избаци из владајуће коалиције, а тиме и из легитимног политичког простора, као и да се Србима у Хрватској пошаље јасна порука: “Не јављајте се”.

Прочитајте још - Пуповац: О судбини коалиције, накнадно


То је, каже, део опште политичке акције последњих година која се ових дана интензивира, и која, у неким елементима, апсолутно има сличности с оним што се догађало у НДХ”, каже Голдштајн који додаје да не верује да се може поновити оно што се догађало у “ендехазији”.

Алергичан је, каже, на све тенденције које иду у том смеру, па макар биле и врло далеке.

Осврнувши се на низ напада на Србе у Хрватској, посебно онај у Уздољу, код Книна, Гоолдштај каже тај догађај “фрапантно подсећа на неке из 1941.”.

“То су одреди, ескадрони смрти”, рекао је и закључио да је сва срећа да нико није теже страдао.

За њега је, каже, питање ко је те људе из Сплита нахушкао и организовао да иду то ураде у Уздољу и зашто.

“Зато што неко, готово 30 година након осамостаљења Хрватске, замислите, навија за Црвену звезду. То има везе с навијачким насиљем генерално, с организовањем навијачких група као милитантних одреда, па наравно и с ратом, с навијачким групама и са српске стране”, каже Голдштајн.

Према његовим речима, та историја јесте мало компликованија.

“Али ово што се догодило у Уздољу нова је димензија насилничког понашања према Србима, не заборављајући оно стравично пребијање Радоја Петковића у Вишкову, које је завршило његовом смрћу.Све су то аргументи који показују да у овом друштву постоје елементи фашистоидности. Не супротстави ли им се не само критичка јавност, него и власт, они би и даље могли јачати. Ко тога није свестан, а на високим је положајима, апсолутно је неодговоран”, навео је Голдштајн.