ИЗГРАДЊА топлификационе мреже у Пљевљима на искуствима Тузле, корак је уназад, сматрају из НВО Green Home.

- Увођење даљинског гријања, који би као извор топлоте користио Термоелктрасну, на подручју општине Пљевља, колико год неком иновативно изгледало, и даље значи сагоревање угља које иде супротним правцем од зацртаних европских циљева декарбонизације. Уместо улагања у обновљиве изворе енергије и алтернативне начине грејања који немају негативних утицаја на људско здравље и животну средину, тежи се неодрживим решењима чиме се враћа корак уназад, а подржава се даљи рад ТЕ Пљевља коју у блиској будућности неминовно чека затварање - саопштили су из Green Home додајући да је самим тим свако даље улагање у ТЕ Пљевља, изградњу топлификационог система и наставак коришћења угља неисплативо и бесмислено и говори о занемаривању стварних потреба државе и њених грађана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црна Гора од наредне године без пластичних кеса?

Они су навели да се прелазак на даљинско грејање, уместо сагоревања угља у индивидуалним ложиштима, планира годинама уназад и наводи као решење проблема грејања и загађења ваздуха у Пљевљима.

- Међутим, проблем аерозагађења у Тузли овим путем није решен. У документу, који су објавили мрежа невладиних организација “Benkwach”, Алијанса за здравље и животну средину – ХЕАЛ и Центар за екологију и енергетику, наводи се да су мерења загађења ваздуха током пет месеци у 2018. години показала да је просечан ниво ПМ10 био двоструко већи од дозвољеног-кажу из Green Home.

Они напомињу да са друге стране, постоје насеља у близини ТЕ Тузла која још чекају прикључење на систем централног грејања.

- Поставља се питање да ли Општина Пљевља заиста треба да размишља о топлификацији Тузле као примеру добре праксе, када су улагања у такав систем огромна, а губици неизбежни?

Да ли би заиста вишедеценијски проблем загађења ваздуха у Пљевљима био решен, баш као што (ни)је решен у Тузли? Улагање у топлификацију која подразумева сагоревање угља значи озбиљно додатно задуживање више од 30.000 грађана Пљеваља и доноси вишедеценијско одлагање стварног решења овог питања на које Пљевљаци чекају последњих 40 година - казали су из Green Home.

Они истичу да инфраструктура неопходна за овакав пројекат и прокопавање путева ради постављања топлификационих цеви изискује милионска улагања, док је цели процес изградње топлификационе мреже, тестирање, а након тога и прикључак спор и дуготрајан.

- Некадашњи извори средстава за овакве и сличне пројекте биле су Светска и Европска банка које су данас препознале неодрживост поменутог подухвата и даље неће улагати у пројекте који подразумевају наставак коришћења угља. С тим у вези, једини преостали начин финансирања био би узимање кредита, што би значило задуживање државе, општине и локалног становништва који већ сноси све посљедице несавесних одлука и неефикасних планова-кажу из поменуте невладине организације.

Према њиховим речима пример добре праксе који бисмо заиста требали пратити јесу одлуке многих држава Европе да започну енергетску транзицију, престану са употребом угља и затворе постојеће термоелектране.

Делегација Општине Пљевља недавно је посетила Тузлу, где је разговарано о искуству тог града са изградњом топлификационе мреже, која је у Тузли успостављена 1980. године. Том приликом договорена је прекогранична сарадња и подршка, и обећано да ће град Тузла на располагање ставити Службу за комуналне послове и ЈП “Централно гријање” као помоћ у реализацији пројекта топлификације у Пљевљима.