ЗАГРЕБ
oд сталног дописника


“Знате, у дипломатији, кажу моји пријатељи дипломати, постоји правило да кад вам неко два пута пошаље једно те исто писмо, да га онда немате потребе ни читати нити на њега одговарати”, коментарисао је за Хрватски радио Милорад Пуповац писмо које му је упутила хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић.

Каже да је прво он писао њој приватно писмо које је објављено, а њено прво писмо је прочитао и добро запамтио.

“И схватио сам поруку. Разумем што значи кад вам врховна заповедница Оружних снага шаље писмо, мени, посланику у Хрватском сабору, припаднику националне мањине”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БРАНИТЕЉИ ТВРДЕ: СДСС није пожељан у Хрватској, одузети Пуповцу одликовања

Пуповац је одговорио и шефу СДП-а Давору Бернардићу који га је критиковао да подржава владу Андреја Пленковића.

“Ако Давор Бернардић очекује да ја срушим Пленковића и ако неки други очекују да ја срушим Вучића, онда је сасвим реално очекивати да ће сутра доћи неки који ће трaжити да срушим Трампа и Путина заједно и да уз то зауставим климатске промене. Ја наравно ценим ту врсту високог мишљења о мојој моћи и снази у хрватској политици, па и шире, колико могу схватити, али их морам разочарати”.

Коментаришући реакције након свих догађаја последњих месеци Пуповац је оценио да су охрабрујуће, уз напомену да није саркастичан када то каже.

“Моје повлачење паралеле или изражавање страха или бојазни, боље рећи, као хрватског патриота, ако смем и ако има смисла да ја то поновим још једанпут као што сам то рекао на тадашњој пресици, јесте бојазан да се идеологија мржње и насиља не прошири до те мере да данашња европска Хрватска не почиње у нечему наликовати на ту злогуку и злочиначку квислиншку творевину која се зове НДХ. Екстремни десничарски политички покрети и гласови у нашој земљи толико јачају, довели су протеклих година до тога да се више не зна што је допуштено”, казао је лидер Срба у Хрватској набрајајући примере када се “пљује по Србима”.

Осврнуо се и на захтеве Хвидре да се забрани СДСС рекавши да у демократским друштвима свако има право гласа и плурализам то претпоставља. “У демократским друштвима зна се ко може забранити деловање политичких странака. У мирнодопским условима зна се која је улога бивших и активних војних особа. Код нас у посљедњих пет-шест година то се не зна. Хрватска треба мир”.

Пуповац је говорио и о нападима на Србе и констатовао да полиција ради посао одлучније него јуче.

”Оно што још сви заједно требамо учинити је да сви политички делујемо да не превладава идеологија мржње и насиља у овој земљи”